Smanjenje isporuke gasa Sarajevu: Ucjena Istočnog Sarajeva prema građanima Sarajeva?

Smanjenje isporuke gasa Sarajevu: Ucjena Istočnog Sarajeva prema građanima Sarajeva?
Share

“Ovo je ucjena Istočnog Sarajeva prema građanima Sarajeva“, rekao je Jasmin Salkić, direktor BH Gasa, za NAP. Dodao je da iz Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo pod krinkom kvara na gasnoj mreži, od BH Gasa traže isplatu retroaktivno milion maraka.

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić rekao je da je smanjenje isporuke gasa Sarajevu ucjena od Istočnog Sarajeva, jer Sarajevo-gas Istočno Sarajevo traži isplatu milion KM za 2015. godine, za što Salkić kaže da nema pravnog osnova.

“Ovo je ucjena Istočnog Sarajeva prema građanima Sarajeva“, rekao je Salkić za NAP. Dodao je da iz Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo pod krinkom kvara na gasnoj mreži, od BH Gasa traže isplatu retroaktivno milion maraka.

„Pihvatili smo povećanje transporta kroz Republiku Srpsku za 2018. godinu, ali ne i za ranije godine“, rekao je Salkić.

BH Gas je danas održao hitan kolegij uprave tog javnog preduzeća, zbog smanjene isporuke gasa Sarajevu. Isporuka gasa Sarajevu iz Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo smanjena je za oko 50 posto. Direktor tog preduzeća Slavo Krajišnik rekao je da će najvjerovatnije doći do situacije da će morati možda i obustaviti transport gasa za Sarajevo.

Salkić je potvrdio za Patriju da će sutra najvjerovatnije biti održan sastanak sa državnim ministrom trgovine Mirkom Šarovićem, kako bi se pokušalo nači rješenje za ovu krizu. BH Gas je spreman platiti veće cijene za 2018. godinu, ali ne i za godine prije.

On tvrdi da se sve to dešava jer mjesecima šuti – uprkos prozivkama Nermina Džindića (SBB), federalnog ministra energije, rudarstva i industrije.

“Prozivaju me, i ministar, a ja pokušavam da se držim samo obligacionih odnosa, vrlo odgovornom politkom mene i mog tima, zadnje dvije godine, kada Sarajevo ima najmanju cijenu gasa u historiji, čime smo stabilizovali i poslovanje Sarajevo gasa u FBiH i Sarajevo gasa u Istočnom Sarajevu, prihvatili povećanje cijene transporta, ukalkulisali cijene i sada imate tu ucjenu da platimo iz 2015. godine još milion KM”, pojasnio je.

“Ja ne mogu retroaktivno vršiti plaćanja, pogotovo jer 2015. godine finansijska policija utvrdila utaje poreza, ne možete otvarati stare knjige kada ja nisam bio tu. Zašto u Istočnom Sarajevu nije tada rješavalo na način da se zatvara – ne znam. Vrši se pritisak na mene, da ja prihvatim nešto retroaktivno”, izjavio je.

Diskutabilan pritisak nadležnog Ministra u federalnoj vladi (SBB) iako je BH Gas pod aktuelnim menadžmentom ostvario stabilno poslovanje!

Ministar Džindić je pak kazao da problem treba riješiti BH Gas ili da Uprava podnese ostavku?

“To je drugi ili treći put da me proziva. Ja se ne bavim politikom, ali eto očigledno moram odgovoriti. Ja sam dijete ovog grada, ministar Džindić nije. Ja znam šta gas znači za Sarajevo i želim da i ja odgovorim. O vođenju kompanije dovoljno govore rezultati kompanije, finansijski. Šta smo uradili kako bi stabilizovali BH Gas. Danas nemamo dugove, ni prema ruskom partneru, mađarskom, ni prema srpskom, pa ni prema Republici Srpskoj. Nemamo marke duga. Nemamo komercijalnog kredita, plate su prvog, povećali smo dobit i ove i prošle godine, zadržali smo cijene. To je o vođenju firme. To što neko koristi u političke svrhe – bolje da je izašao i pohvalio rad ovog nego što se stavlja na stranu RS, umjesto da se stavi na stranu građana FBiH. Ovdje se radi o klasičnoj ucjeni Republike Srpske prema FBIH. Treba pitati ministra zašto se stavlja na stranu RS, ne podržava svog direktora, kojem je on po vertikali šef”, poručio je Salkić u izjavi za N1.

Da li će u konačnici doći do obustave isporuke gasa građanima Sarajeva?

“Vidite, vrlo je moguće. Pada pritisak, oni su otvorili gore, ali to se riješava na političkim nivoima. Ne može direktor BH Gasa rješavati donošenje zakona gasa u Republici Srskoj, koji je ponovo donesen. Po nama je neustavan. I to je pitanje za Džindića, zašto ne organizuje sastanak. Mi smo upozoravali na posljedice koje će se desiti od RS i od Srbije, objašnjavali smo da će rasti transport cijene. Mi smo spremno dočekali, cijenu smo dogovorili za budući period, čekamo da je potpiše RS. Ako oni ujutro potpišu – neće biti povećanja cijena gasa građanima. To je zbog vođenja ovog direktora i mog tima”, izjavio je.

Kazao je da je na Facebooku i Twitteru vidio da je jedan državni poslanik objavio ‘da li ovo znači obustava’.

“Pošto on to koristi u političke svrhe, on pripada SDP-ovoj liniji, javno ga pozivam da dođe u prostorije BH Gasa, da mu pokažem papire iz 2015. godine, da uvidi zašto je nastao problem sa RS, od njegovih kolega koji su tada iz SDP-a vodili Upravu”, poručio je.

Kazao je i to da sve dokumente može javno pokazati – i da ne želi da šuti oko ovakvih stvari, te poručio da građani Sarajeva imaju najjeftiniji gas, peti najniži u Evropi.