Julija Skripalj se oporavlja: Nije više u kritičnom stanju

Julija Skripalj se oporavlja: Nije više u kritičnom stanju
Share

U saopštenju bolnice se ističe da se stanje kćerke Sergeja Skripalja brzo poboljšava.

Julija Skripalj, kćerka bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, koja je zajedno s svojim ocem otrovana nervnim agensom u Britaniji ranije ovog mjeseca, nije više u kritičnom stanju, saopštila je bolnica u kojoj se ona i njen otac nalaze.

U saopštenju se ističe da se stanje Julije Skripalj brzo poboljšava, prenio je Reuters.

“Zadovoljstvo mi je da sam u mogućnosti da saopštim da je došlo do poboljšanja stanja Julije Skripalj. Ona je dobro reagovala na liječenje, ali i dalje dobija stručnu njegu u kliinici 24 sata dnevno”, rekla je medicinska direktorica opštinske bolnice u Salisburyju Christine Blanshard.

London optužuje Rusiju

Bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka, koji su otrovani 4. marta, imali su prvi dodir s nervnim agensom u svojoj kući u Velikoj Britaniji, saopćila je ranije britanska policija.

“Stručnjaci su utvrdili da je najveća koncentracija nervnog agensa bila na ulaznim vratima njihove kuće”, navodi policija u izvještaju.

“Tragovi nervnog agensa pronađeni su i na drugim mjestima na kojima su istražitelji radili ovih sedmica, ali u slabijoj koncentraciji od one pronađene u njegovoj kući”, dodaje Dean Haydon iz londonske policije.

London je optužio Rusiju da je kriva za trovanje Skripalja i njegove kćerke, što Moskva poriče.

Slijedeći primjer Velike Britanije, koja je kao odgovor na trovanje protjerala 23 ruska diplomata, više od 25 zemalja od početka sedmice najavilo je slične mjere, na koje je Rusija obećala uzvratiti protivmjerama.

Sjedinjene Američke Države odlučile su protjerati 60 ruskih diplomata.

Predstoji višemjesečna istraga

Istražitelji su izolovali klupu na kojoj je dvoje žrtava pronađeno, pab i restoran u kojima su boravili te grob Skripaljeve supruge.

Istraga u kojoj učestvuje više od 250 stručnjaka mogla bi potrajati mjesecima.

“Ljudi koji žive u Skripaljevoj četvrti mogu očekivati policiju koja će tamo istraživati, ali želim ponoviti da je opasnost jako mala i ta istraga vodi se iz opreza”, dodao je Haydon.

Izvor: Agencije