Premijer Republike Turske: Sastanak sa Članovima Predsjedništva BiH

Premijer Republike Turske: Sastanak sa Članovima Predsjedništva BiH
Share

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić razgovarali su s premijerom Republike Turske o bilateralnoj saradnji BiH i Turske, te o aktivnostima u BiH u vezi s evropskim integracijama, gdje je iskazana podrška Turske.

Prilikom razgovora o sveukupnoj saradnji dvije zemlje, rečeno je da ekonomska saradnja bilježi stalni porast trgovinske razmjene i dobar omjer pokrivenosti uvoza izvozom u korist  BiH. Istaknuto je da je Turska među najznačajnijim ulagačima u BiH i da su očekivanja da se taj trend nastavi.

Istaknut je značaj rada turske agencije za razvoj TIKA, koja ima 850 projekata u BiH u svim segmentima, koji doprinose razvoju BiH. Također, izražena je zahvalnost Turskoj za obnovu Doma kulture u Trebinju, projekta u vrijednosti milion eura, kao i za kontinuirani interes za ulaganja u važne projekte na području cijele BiH.

Turski premijer je prenio interes potencijalnih ulagača za sektore energetike, infrastrukture, poljoprivrede, drvne industrije i turizma, a istaknuto je da u BiH ima više od 50 ulagača i poslovnih ljudi čije investicije prelaze 300 miliona dolara.

Na sastanku je bilo govora i o infrastrukturnom povezivanju Sarajeva i Beograda, te o aktivnostima koje se provode na projektu izgradnje prometnice Sarajevo – Beograd. Turska je zainteresirana za intenzivniju saradnju sa zemljama zapadnog Balkana i u tom kontekstu je potenciran značaj iznalaženja modaliteta za izgradnju ovog važnog infrastrukturnog projekta, koji bi imao dugoročan i regionalni značaj.

Tema susreta je i planirana zvanična posjeta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini, kada se očekuje potpisivanje više bilateralnih sporazuma između naših zemalja, a i koja će značajno doprinijeti daljnjem unapređenju veoma dobrih bilateralnih odnosa BiH i Republike Turske.

U ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik Igor Planinić.