Intel: Uskoro proizvodnja 5G laptopa

Share

Intel je nedavno saopštio kako će u saradnji s Microsoftom, Dellom, HP-om i Lenovom do kraja naredne godine proizvoditi laptope koji će podržavati 5G mrežu.

Koristeći Intelove modeme, ove kompanije trebale bi kreirati računarske sisteme s ugrađenom 5G konekcijom do praznika 2019. godine.

Vodeći američki proizvođač mikroprocesora nije otkrivao više detalja o proizvodnji 5G laptopa, osim kako će ovi elektronski uređaji podržavati i 2G, 3G te LTE mreže. Krajnji cilj je proizvodnja laptopa s gigabit brzinama.

Prema ranijim najavama, uređaji s 5G mrežom trebali bi se pojaviti na tržištu za dvije godine. Izgleda kako je Intel preuzeo inicijativu te ubrzao proizvodnju.

Krajem prošle godine usaglašeni su standardi 5G mreže na sastanku 3GPP organizacije u Portugalu. Ovim su tehnološke kompanije dobile jasnu sliku šta trebaju izgraditi. T-Mobile, AT&T i Verizon obećali su kako će početi isporučivati 5G mrežu 2018. i 2019. godine.

5G mreža je peta generacija interneta koja nam donosi višestruko povećanje brzine interneta, veću pokrivenost i responzivnost. Brzina bežične konekcije će biti 10 do 100 puta veća od onoga što je trenutno dostupno. Zahvaljujući novim poboljšanim karakteristikama mreže, približićemo se danu kada će automobili bez vozača komunicirati između sebe sa lakoćom, dok će prenošenje ultra realističnih video materijala biti stvar svakodnevice. Jasno je da je riječ o revolucionarnom koraku koji će promjeniti svijet.