The Shape of Water: Autori filma optuženi za plagiranje

Share

Autori filma “The Shape of Water” (Oblik vode), koji je konkurent za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film, suočavaju se s optužbama za plagiranje. U opužbi je navedeno kako je fantastični zaplet o romantičnoj vezi između čistačice i tajanstvenog riječnog stvorenja uzet iz američke predstave “Let me hear you whisper”.

Tužba je podignuta u saveznom sudu u Los Angelesu, a navedeno je kako su reditelj Guillermo del Toro, producent Daniel Kraus i filmski studio Fox Serchlight prepisali priču, elemente, likove i teme iz predstave Paula Zindela iz 1969. godine.

“The Shape of Water” nominiran je u čak 13 kategorija za prestižnu nagradu Oscar koja će svečano biti dodijeljena 4. marta ove godine. Između ostalog je nominiran za najbolji film i najboljeg reditelja.

Tužbu je podnio David Zindel, sin preminulog Paula, koji je nabrojao više od 60 sličnosti između predstave “Let me hear you whisper” i filma “The Shape of Water”. Između ostalog je navedena priča predstave i filma o usamljenoj spremačici koja tokom Hladnog rata radi u laboratoriji gdje započinje ljubavnu vezu sa zarobljenim vodenim bićem. U Zindelovoj predstavi to biće je delfin, dok je u filmu to pola čovjek, a pola riječno biće.

David Zindel navodi kako se autori, bez obzira na upadljive sličnosti između predstave i filma koji je očito izveden iz nje, nisu udostojili tražiti uobičajenu dozvolu za prava na predstavu niti su ga naveli kao autora.

Fox Searchlight odbacio je optužbe tvrdeći da su neutemeljene i u potpunosti bezvrijedne.

“Tužba je tempirana kako bi se podudarila s glasanjem za Oscara u cilju pritiska na studio da brzo postigne dogovor. Umjesto toga, mi ćemo energično braniti sebe, a samim tim i ovaj inovativni i originalni film”, saopćili su iz filmskog studija Fox Searchlight.

“The Shape of Water” je već dobio Zlatni globus za najbolji film, ali i brojne druge nagrade.