Izložba fotografija u Evropskom parlamentu: “Remembering Srebrenica” – Dado Ruvić

Izložba fotografija u Evropskom parlamentu: “Remembering Srebrenica” - Dado Ruvić
Share

Izložba fotografija “Sjećanje na Srebrenicu” (“Remembering Srebrenica”) bosanskohercegovačkog fotografa međunarodne novinske agencije Reuters Dade Ruvića biće otvorena 19. juna u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu.

Ovom izložbom postavlja se pitanje može li umjetnost graditi mostove tamo gdje političari ne mogu. U sklopu izložbe u Evropskom parlamentu će biti održana i diskusija povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako nam je kazala Elma Oručević, asistentica poslanika Evropskog parlamenta Jasenka Selimovića, “Otvorenju izložbe će prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i djevojka Teufika Šabanović čiji je otac stradao u genocidu u Srebrenici, te potpredsjednica Evropskog parlamenta Livia Jaroka te evropski zastupnik Jozo Radoš.”

Na izložbi će govoriti uspješna režiserka Aleksandra Saša Broz, dramaturginja Borka Pavičević iz Srbije, kosovski pisac i novinar Veton Surroi te švedski novinar Goran Rosenberg.

Elma Oručević je istakla i to da je izložba odvojena od okrugog stola te da će se održavati i u odvojenim zgradama.

“Bez obzira na to i okruglom stolu su trebale prisustvovati dvije osobe iz BiH, međutim, one su bile spriječene da dođu. Također, na okruglom stolu neće biti riječi samo o BiH, već i o Švedskoj i njenoj istoriji te zbog toga imamo predstavnike iz Švedske i drugih zemalja. Također, tu će biti i Jasenko Selimović koji je predstavnik i BiH i Švedske i koji je bio u Srebrenici”, dodala  je.