Izrael “preventivno” protiv demonstracija: Ubijena medicinska sestra, do sada najmanje 119 ubijenih Palestinaca

Izrael "preventivno" protiv demonstracija: Ubijena medicinska sestra, do sada najmanje 119 ubijenih Palestinaca
Share

Palestinka Razan al-Najjar (21), koja je volontirala kao medicinska sestra, ubijena je u petak tokom masovnih demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf al-Qudra saopćio je da su Najjar, koja je pomagala ranjenim Palestincima, upucali izraelski vojnici na istoku Han Yunusa na jugu Gaze.

Prema njegovim riječima, medicinska sestra je na terenu pomagala ranjenim tokom masovnih demonstracija. Ubijena je tokom otvaranja vatre izraelskih vojnika na demonstrante.

Qudra je istakao da je na različitim područjima ranjeno 100 Palestinaca.

Palestinci od kraja marta održavaju masovne demonstracije pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela.

Najmanje 119 Palestinca iz Pojasa Gaze je ubijeno, a blizu 13.000 je povrijeđeno od 30. marta kada su izraelske snage otvorile vatru na demonstrante koji su obilježavali “Dan zemlje”, koji predstavlja simbol otpora izraelskoj okupaciji.

Protesti su kulminirali 15. maja, kada se obilježavala 70. godišnjica Nakbe ili Dana katastrofe, koji simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i narednih dana. U osudama iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.