Južna Afrika: H&M zatvara filijale zbog velikih protesta nakon fatalne fotografije sa tamnoputim dječakom

Južna Afrika: H&M zatvara filijale zbog velikih protesta nakon fatalne fotografije sa tamnoputim dječakom
Share

Zbog kontinuiranih protesta, popračenih pljačkanjem i razaranjem, H & M zatvara filijale širom zemlje. Nakon što je H & M objavio reklamu sa tamnoputim dječakom u džemperu sa sloganom “Naj (Cool) majmun u džungli”, koncern se suočava sa velikim protestima u Južnoafričkoj Republici. Kanadski pjevač The Weeknd otkazao je saradnju sa H & M.

H&M Koncern se izvinio zbog sporne reklamne fotografije, koju je ubrzo nakon publikovanja povukao iz javnosti. Međutim i pored toga trend slabog poslovanja nastavio se i u decembru, kako javljaju analitičari Njemačke banke (Deutsche Bank).

U Južnoj Africi, demonstranti su opljačkali više prodavnica švedskog modnog lanca H & M, kojem se prebacuje rasističko reklamiranje vlastitih proizvoda. Ukupno je u subotu napadnuto šest prodavnica. Demonstrante podržava ljevičarska grupa “Ekonomska borba za slobodu” (EFF) u provinciji Gauteng, čiji je ekonomski centar Johanesburg.

Švedska kompanija je u subotu, kako javlja press služba, privremeno zatvorila prodavnice u zemlji.

– U cijeloj Južnoj Africi H & M trgovine su zatvorene, jer su naša djeca nazvana “djecom Paviana”, izjavio je u subotu šef ljevičarske grupe “Ekonomska borba za slobodu”, Julius Malema, u TV intervjuu.