Kosovo: Demarkacija s Crnom Gorom usvojena; ključni uslov za liberalizaciju viznog režima

Kosovo: Demarkacija s Crnom Gorom usvojena; ključni uslov za liberalizaciju viznog režima
Share

Skupština Kosova konačno je usvojila danas Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, nakon četiri pokušaja poslanika Samoopredjeljenja da spriječe usvajanje Sporazuma, bacanjem suzavca. Za Sporazum je glasalo 80 poslanika, a 11 je bilo protiv.

Epilog prekida i bacanja suzavaca je da je pet poslanika Samoopredeljenja uhapšeno nakon trećeg bacanja suzavca, a još dvojica nakon četvrtog.

Poslije četiri bacanja suzavca i četiri prekida sjednice, poslanici Samoopredjeljenja koji nisu uhapšeni napustili su skupštinsku salu na zahtjev obezbjeđenja. Tokom glasanja u sali je bio samo jedan od poslanika Samoopredjeljenja, Glauk Konjfuca. Policija Kosova je prethodno potvrdila da je poslanike privela na osnovu naloga tužilaštva, a ne neke druge institucije, iako su oni koji su privedeni tvrdili da ih hapse po naredbi predsjednika Skupštine Kadrija Veselija.

Takođe, policija je saopštila još da je trojicu poslanika Samoopredeljenja privela dodatno, jer su bacali kamenje u pravcu Skupštine.

Zvaničan Brisel: Ratifikacija sporazuma ključna za vize, nadgledaćemo vas u borbi protiv korupcije

Nakon ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, zvaničan Brisel je takođe reagovao. Putem svoje službene web stranice, oni su najavili da je ratifikacija razgraničenja bio ključni uslov za liberalizaciju viznog režima, ali sada će Brisel pratiti Kosovo u borbi protiv korupcije.

U zajedničkoj izjavi visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU, Federice Mogherini, povjerenika za vanjske poslove, Johannesa Hahna i komesara EU za unutrašnje poslove, Dimitrisa Avramopulosa, stoji da je ratifikacija razgraničenja bio ključni uslov za liberalizaciju vize.

“Dobre vijesti iz Prištine: ratifikovanjem sporazuma o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom, Kosovo ide ka putovanju bez viza u EU za svoj narod”, navela je Mogherini na Twitteru.

2016. godine, Evropska komisija je predložila Vijeću i Evropskom parlamentu ukidanje viza za građane Kosova sa razumijevanjem da će Kosovo ratifikovati Sporazum o graničnom razgraničenju sa Crnom Gorom i učvrsti svoju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Procjena poslova u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije se nastavlja i u svjetlu najnovije informacije date od strane kosovskih vlasti”, navodi se u zajedničkoj izjavi međunarodne zajednice, prenosi Express. “Evropska unija očekuje da sve strane na Kosovu nastavi rad i uspješne napore za postizanje bezviznog režima za građane Kosova i u interesu regiona”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije