Lut fest 2018: Lutkarstvo je veličanstvena umjetnost

Share

Lutkarstvo je veličanstvena umjetnost koja ne podilazi publici i u tome je njena najveća čarolija, izjavio je selektor “Lut festa 2018” Vitomir Mitrić povodom Svjetskog dana lutkarstva koji se obilježava 21. marta.

“Umjetnici nemaju određene ideje šta žele postići kod publike. Oni kažu šta žele i nadaju se da će ih publika razumjeti. U igri između glumca i lutke stvara novi, neotkriveni i čudesni svijet mašte i bezgraničnih mogućnosti”, rekao je Mitrić.

On je najavio da će u Istočnom Sarajevu od 13. do 18. maja biti održan 19. “Lut fest” pod geslom “Poetika lutkarskog izraza”, na kojem će učestvovati 12 pozorišta.

Mitrić kaže da će ovogodišnji “Lut fest” kroz poetiku lutkarskog izraza djeci približiti ljepotu ove umjetnosti, a predstave će im pokazati kolika je moć i fantazija lutkarske igre.

“Lutkarskim umjetnicima i glumcima želim da im ovaj dan donese radost stvaranja sa željom da još dublje istražuju svoja osjećanja i da se bave maštom koja će lutkarsku umjetnost pokrenuti korak dalje, tako da se nikada ne zaboravi igra lutke na sceni”, poručio je Mitrić.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” jedna je od značajnih međunarodnih pozorišnih manifestacija u BiH koja već 18 godina školuje nove generacije pozorišne publike, stvarajući dobru platformu za razvoj kulture cijelog regiona.

Učešće velikog broja lutkarskih pozorišta iz cijelog svijeta, izložbe, radionice, predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

Organizator festivala je “Forum teatar” Istočno Sarajevo čiji su ciljevi promocija kulture, stvaranje jedinstvenog evropskog kulturnog prostora te očuvanje identiteta i osnovnih ljudskih prava i eliminacija svih oblika diskriminacije.