Postavka SENSE-a u Beogradu: Izložba “MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999“

Postavka SENSE-a u Beogradu: Izložba “MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999“
Share

Piše:Filip Rudić, BIRN, Beograd

 

U glavnom gradu Srbije otvorena je izložba o činjenicama koje je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) o sukobu na Kosovu 1998 – 1999. godine, koja će trajati devet dana.

Fond za humanitarno pravo otvorio je u ponedeljak izložbu o ratu na Kosovu na kojoj su izloženi dokazi i sudski spisi MKSJ-a.

Nemanja Stjepanović iz FHP-a sa sedištem u Beogradu, na otvaranju izložbe je izjavio da su srpski sudovi do sada izrekli kazne za ubistvo samo 61 od 8.700 albanskih civilnih žrtava.

“Kada su u pitanju zločini nad Albancima … do sada smo imali samo četiri predmeta, od kojih su dva završena“, rekao je Stjepanović, dodajući da u Srbiji nisu podignute nove optužnice za ratne zločine na Kosovu.

Bekim Blakaj, izvršni direktor FHP-a Kosovo, rekao je da je pred kosovskim sudovima, za ratne zločine, ali isključivo nad Albancima, osuđeno samo 30 osoba.

“Veliki broj porodica žrtava iz srpske zajednice, ali i albanske, nisu dobile pravdu“, rekao je Blakaj.

Izložba pod nazivom “MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999“, postavljena je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, u saradnji sa Centrom za tranzicijsku pravdu SENSE i Centrom za suočavanje sa prošlošću “Documenta“.

Postavka SENSE-a na ovoj izložbi nudi dokumentarne dokaze i sudske dokumente MKSJ-a koji se publici prikazuju na devet televizora. Ovi su dokazni predmeti stalno postavljeni u dokumentacionom centru u Prištini.

„Priština je jedina u bivšoj Jugoslaviji koja ima dokumentacioni centar gde su zločini obe strane jednako tretirani“, rekao je direktor SENSE-a, Mirko Klarin.

Na otvaranju izložbe organizovana je i panel diskusija o suđenju bivšem potpredsedniku Jugoslavije Nikoli Šainoviću i rukovodstvu srpske vojske i policije.

Bivši tužilac u ovom predmetu, Tomas Henis rekao je da su nalazi suda “jasno vodili ka podršci pretpostavke“ da je bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević bio uključen u udruženi zločinački poduhvat za deportovanje Albanaca sa Kosova.

Na pitanje o prevremenom oslobađanju trojice optuženih iz tog predmeta – generale Dragoljuba Ojdanića i Vladimira Lazarevića, kao i samog Šainovića – Henis je odgovorio da su kazne u SAD-u, gde je on rođen, mnogo strožije.

“Ono što me zabrinjava je što osobe osuđene za ove teške zločine izgleda da ponovo dobijaju visoka mesta koja su pre toga imali“, rekao je Henis.

U sklopu izložbe, u utorak će biti održan panel o zločinima počinjenim od strane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), dok je u sredu zakazan panel o zločinima koje su počinile srpske vojne i policijske snage.

Sledećeg ponedeljka planiran je intervju sa Sarandom Bogujevci, koja je 1999. kao 13-godišnja devojčica preživela masakr 14 albanskih civila – među kojima je bila i njena porodica.

Izložba će trajati do 28. marta, kada će biti prikazan dokumentarni film “Dubina dva”, koji govori o o masovnim grobnicama u predgrađu Beograda u kojima su 1999. godine pokopani Albanci s Kosova.