McAllister: Strogi kriteriji za pristup balkanskih zemalja Uniji

McAllister: Strogi kriteriji za pristup balkanskih zemalja Uniji
Share

Šest zemalja zapadnog Balkana mogu pristupiti Evropskoj uniji samo ako idućih godina provedu potrebne reforme.

Pristup država Evropskoj uniji ovisi o ispunjavanju strogih “pravnih, političkih i ekonomskih” kriterija, izjavio je predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta David McAllister.

On je, najavljujući u njemačkim medijima novu strategiju Evropske unije za zapadni Balkan, koju će u utorak predstaviti Evropska komisija, rekao da su strateški ciljevi “jačanje reformske volje u šest država zapadnog Balkana i obnova političkog angažmana članica EU-a” u zapadnobalkanskim državama.

“Konkretan termin pristupa nove članice EU-a ovisit će isključivo o tome kada svaka zemlja ponaosob potpuno ispuni stroge pravne, političke i ekonomske preduvjete”, poručio je njemački europarlamentarac, koji je i izvjestitelj EU-a za Srbiju.

Neobavezni termin

Najavljujući ciljeve strategije EK-a, McAllister je naglasio kako pristupanje zemalja zapadnog Balkana Uniji ovisi o ispunjavanju strogih kriterija, a da će te zemlje pristupiti Uniji “samo ako idućih godina provedu obuhvatne reforme”.

Pozivajući se na Deutsche Welle, agencija Beta navodi kako je njemački europarlamentarac rekao da 2025. godine, koju je EK navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja “indikativni”, neobavezni termin, koji treba konkretizirati pristupnu perspektivu i omogućiti novu dinamiku pristupnom procesu.

Od šest balkanskih zemalja očekuje se da “moraju jačati pravnu državu, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i garantirati slobodu medija”.

Uz to, poručio je McAllister, “bilateralni sukobi u regiji moraju se što prije okončati”.

Izvor: Agencije