Mesi&Co otkazali utakmicu s Izraelom: Neki izraelski zvaničnici i to zovu “terorizmom”!?

Mesi&Co otkazali utakmicu s Izraelom: Neki izraelski zvaničnici i to zovu "terorizmom"!?
Share

Argentinska fudbalska reprezentacija je otkazala zakazanu prijateljsku utkmicu protiv fudbalske reprezentacije Izraela koja je trebala da se odigra u Jerusalemu, kao dio manifestacije povodom 70. godišnjice izraelske države.

Nakon ovog poteza argentinskog fudbalskog saveza usljedile su i reakcije sa različitih strana i na različite načine: od euforije, kad su u pitanju Palestinci,a koji su pokrenuli snažnu kampanju protiv ove utakmice; do optužbi za “antisemitizam, antiizraelskog raspoloženja, terorizma”, etiketiranja argentinskih sportaša kao onih koji rade na “uništavanju Izraelaca i izraelske države”, kako su reagovale izraelske vlasti i neke javne ličnosti.

Međutim realnost je vjerovatno negdje između euforije i antiizraelskog raspoloženja. Pogotovu kad su u pitanju sportisti, po pravilu senzibilni i etički samosvjesni ljudi, sigurno je i trenutna situacija koja se odvija u Gazi, povodom palestinskih protesta, otvaranja SAD Ambasade u Jerusalemu i enorman broj ubijenih Palestinaca (najmanje 121) uticao na motivaciju argentinskih fudbalera. Činjenica je da je većini ljudi u svijetu teško prihvatiti činjenicu da je baš “potpuno ispravno i pravedno” demonstrante, koji pale gume, bacaju kamenje, zaustavljati na način kako to rade izraelske vojno-policijske snage. Drugim riječima slika koja se vidi o stanju u Izraelu i Gazi je uvijek ista: Palestinci su označeni kao teroristi koji terorišu Izrael kamenjem i zapaljenim gumama, a Izrael je država koja Palestince ubija, snajperiše, bombarduje avionima, opasuje zidovima i tako brani teritoriju, a koju je, prema Palestincima, prije 70. godina svjetska diplomatija oduzela upravo od njih. Dakle, kako će se neko “opredjeliti” prema prethodnim činjenicama, sigurno je da bi vjerovatnoću “za” ili “protiv” najbolje mogla da”izračuna” neka sociološko-psihološka studija, a koja bi uzela u obzir istoriju, mjesta i okolnosti gdje se nalaze Izraelci i Palestinci i poimanje stvarnosti i realnosti kod ostatka svijeta.

Gledajući iz perspektive “javnosti”, ovakvim “brzim i lakoispaljivim” etiketiranjem pojedinaca, institucija i država kao “antisemitskim, terorističkim, antiizraelskim, antipalestinskim” od strane Izraela, izraelskih i plaestinskih vlasti, logično se postavlja pitanje u kolikoj mjeri je “veza” s Izraelom s poslovne strane jedne javne ličnosti, jednog umjetnika rizična i poželjna? Naime, ovakvim etiketiranjem, a koje je tipično za totalitarno-radikalna društva, svi koji bi od takvog društva na neki način bili pozvani na neke kulturno-umjetničko-sportske događaje ili manifestacije, vjerovatno imaju na umu i rizik koji je popračen sa takvim događajima, u društvima totalitarno-radikalnog pogleda na svijet i ljude. Vjerovatno veliki broj spomenutih bi najradije rekao “Molim Vas, ne pozivajte me”, jer strah da će postati meta necivilizacijskog etiketiranja, bilo s jedne ili druge strane, je ogromna. Drugim riječima, ovakva društva, ovakvim ponašanjem, doprinose vlastitoj izolaciji, te i predrasudama.

Ne treba naravno za potez Mesija i njegovih saigrača zanemariti i sigurnosni faktor, te i fokusiranje na skorašnje svjetsko prvenstvo, umjesto upadanje u neke nepotrebne političko-nasilne sukobe, a koji nisu isključeni kad je u pitanju teritorija Izraelaca i Palestinaca. Pored toga, argentinski tim je trebao da se susretne u utorak sa Papom, ali je i taj susret otkazan.

“Koliko je meni poznato, naši fudbaleri nisu bili bili motivisani za ovu utakmicu” – rekao je Ministar vanjskih poslova Argentine Faurie.

U nastavku neki medijski osvrti nakon otkazivanja utakmice protiv Izraela.

“Sportom zaluđeni Izrael danas je razljućen zbog iznenadne odluke Argentine da otkaže prijateljsku utakmicu pred Svjetsko prvenstvo nakon propalestinskih protesta, a neki od lidera Izraela optužuju svjetskog asa Lionela Messija i njegove saigrače za priklanjanje teroristima”, navodi agencija AP.

Nakon žestoke palestinske kampanje, gdje su prikazivani dresovi Argentine sa kao krv crvenim mrljama i prijetnjama da će se paliti posteri i dresovi sa imenom Messi, Nogometni savez Argentine je objavio kako otkazuje gostovanje.

„Na kraju svega, uradili su pravu stvar i to je iza nas. Zdravlje i dobar razum su na prvom mjestu, osjećali smo kako nije ispravno ići tamo“, naveo je argentinski napadač Gonzalo Higuain.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je zvao argentinskog predsjednika Mauricija Macrija telefonom i tražio da intervenira, ali bezuspješno.

„Nesreća je da nogometni vitezovi Argentine nisu izdržali pritisak mrzitelja Izraela čiji je jedini cilj da nanesu štetu našem osnovnom pravu na samoodbranu i omoguće uništenje Izraela. Mi nećemo pokleknuti pred ovim čoporom antisemitskih pristalica terorista“, kazao je ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin izjavio je kako je došlo tužno jutro za izraelske ljubitelje sporta, među kojima su i njegovi unuci.

„No, postoje vrijednosti koje su čak i iznad Messija. Politizacija argentinske odluke me veoma brine“, dodao je.

Sa druge strane, opozicija optužuju ministricu sporta Miri Regev, koja je često u pažnji medija, da je dovela do politizacije sportske manifestacije jer je insistirala na pomjeranje igranja utakmice iz Haife na spornu lokaciju u Jerusalemu, te da je pokušala orkestrirati politizirano pojavljivanje Messija na određenim lokacijama.

Izrael je osvojio Istočni Jerusalem tokom rata 1967. i anektirao to područje, što međunarodna zajednica ne priznaje. Izrael cijeli Jerusalem smatra svojom prijestolnicom, dok Palestinci žele od Istočnog Jerusalema napraviti svoj glavni grad buduće države.

Lider opozicije Yitzak Herzog nazvao je dešavanje „spektakularnim autogolom“ Regev koja je osigurala pobjedu onima koji bojkotiraju Izrael. Lider Laburista Avi Gabbay zatražio je policijsku istragu „korumpiranog ponašanja“ Regev.

„Dobili smo udarac u lice, ovo nije samo sport. Ovo može, nažalost, izazvati međunarodni cunami“, napisao je on na Twitteru.

Regev je odgovorila kako su terorističke grupe prijetile argentinskim nogometašima i njihovim porodicama, slanjem fotografija mrtve djece. Optužila je članove Knesseta (izraelskog Parlamenta) da podržavaju zagovarače bojkota.

„Nažalost, imamo Trojanskog konja u Knessetu koji je dao povoljan vjetar terorizmu“, navela je.

Izrael se uspješno bori protiv kampanje bojkota, samo manji broj umjetnika i organizacija je otkazalo posjete državi. Odluka Argentine može biti najveći uspjeh kampanje bojkota.

Palestinci su proslavili otkaz utakmice kao veliki uspjeh. Predsjednik Nogometnog saveza Palestine Jibril Rajoub ranije je pozivao navijače da zapale postere i dresove Messija ako on nastupi u Jerusalemu.

Argentina prvo kolo Svjetskog prvenstva u Rusiji (grupa D) igra protiv Islanda 16. juna, potom protiv Hrvatske (21.6.) i na kraju protiv Nigerije (26.6.). Nije jasno da li će „Gaučosi“ igrati neku drugu utakmicu umjesto okršaja sa Izraelom ili će prije rasporeda stići u Moskvu.