Turska-Sirija: U napadu učestvovala 72 borbena aviona

Turska-Sirija: U napadu učestvovala 72 borbena aviona
Share

TSK: Ofanziva u Afrinu se odvija prema planu i u skladu sa rezolucijama UN-a. Oružane snage Republike Turske nastavljaju sa artiljerijskim napadima na položaje terorista PYD/PKK u sirijskom gradiću Afrinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska smatra da regiju Afrin kontrolira Kurdska radnička partija (PKK) koja je proglašena terorističkom.

Iz Generalštaba turskih oružanih snaga je poručeno da je cilj ofanzive “Maslinova grana” uspostavljanje sigurnosti i stabilnosti na turskim granicama i regiji, odnosno neutraliziranje terorista pripadnika PKK/KCK/PYD-YPG i ISIS-a, kako bi prijateljski i bratski narod u regiji oslobodili od njihovog pritiska i nasilja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je zaprijetio kopnenom operacijom u kojoj bi učestvovali i pripadnici sirijske opozicije koje podržava Ankara s namjerom da se protjeraju kurdske milicije iz te granične oblasti.

U petak su turske snage artiljerijskom paljbom gađale sirijsku teritoriju. Do sada je Turska vojska uništila 108 oružanih baza PYD/PKK-a.

Prvu etapu obavile su zračne snage, skoro svi ciljevi su uništeni, rekao je Premijer Republike Turske Binali Yildirim, te dodao kako će, prema toku dešavanja, kopnene snage sutra nastaviti sa aktivnostima u ovoj regiji.