EKSKLUZIVNO: Koliko će internet biti promijenjen i kontrolisan od strane svjetskih sila?

EKSKLUZIVNO: Koliko će internet biti promijenjen i kontrolisan od strane svjetskih sila?
Share

Prema izvještaju internetskog portala RBK, predsjednik Rusije Vladimir Putin krajem 2017. godine dao je nalog svojoj vladi da s državama koje su dio BRICS-a (Rusija, Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika) pregovara o posebnom root-serveru za tzv. domenski sistem imena (Domain Name System ili DNS). Root-serveri stavljaju na raspolaganje informacije širom svijeta i povezuju internetske adrese sa serverima, čiji se sadržaji odatle šire dalje. S vlastitim root-serverom Rusija bi mogla stvoriti jednu vrstu “vlastitog Interneta”, ocjenjuju stručnjaci.

Kao razlog za ovakve planove navodi se „dominacija SAD-a i nekih zemalja-članica EU-a u regulisanju Interneta”. Rusija u tome vidi „ozbiljnu opasnost” za svoju sigurnost, citira RBK iz zapisnika sjednice ruskog Vijeća za sigurnost. Vlastiti root-server bi trebao učiniti Rusiju neovisnom od organa za kontrolu kao što je ICANN (International Corporation for Assigned Names and Numbers) i pružiti joj zaštitu „u slučaju pada Interneta ili ciljane akcije”.

 

Ruske vlasti razmatraju i mjere u slučaju ozbiljnih vojnih sukoba, velikih protesta i sličnih kriza. Ruski predsjednik u ponedjeljak će se sastati sa savjetom za sigurnost, gdje će raspravljati o mjerama koje bi Moskva mogla poduzeti u isključivanja Rusa s interneta u slučaju krize, prenosi Guardian. Cilj bi bio ojačati rusku suverenost u cyberprostoru, ali i dovesti .ru domene pod kontrolu države. Televizija i većina novina su pod kontrolom Kremlja, a za razliku od Kine, internet je u Rusiji dosad ostao prilično otvoreno mjesto.

– Uzmemo li u obzir potpunu nepredvidivost SAD-a i Europske unije, Rusija poduzima mjere koje će povećati sigurnost – rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov za AFP.

Održati funkcionalnost Interneta u državi

Nakon sukoba sa Zapadom, koji je započeo aneksijom Krima 2014. godine, čini se da je iz pozicije Moskve porasla opasnost od sukoba u cyber prostoru. Rusija je testirala svoj Internet i pronašla njegove slabe tačke.
You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo prijavite se na korisnički račun. . Nisi član? Kao registrovani član dobijaš pristup ostalim sadržajima MAGistral portala. Pridruži Se