Predsjednik SAD-a: Nastavak najavljene ekonomske politike u Davosu

Predsjednik SAD-a: Nastavak najavljene ekonomske politike u Davosu
Share

Nakon najave tzv. “trgovinskog rata”, između Evrope i SAD-a, taktička dobacivanja se i dalje nastavljaju. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će oporezovati, kao kontramjeru uvoz automobila iz EU.

Trump je napisao na društvenoj mreži “Twitter” da druge zemlje godinama koriste Ameriku zbog “veoma glupih” trgovinskih dogovora.
“Ukoliko EU želi da dalje uvećava svoje velike carine i prepreke za američke kompanije koje posluju u Evropi, onda će Washington jednostavno uvesti porez na njihove automobile koji slobodno pristižu u Ameriku”, naveo je Trump.

On ističe da to čini nemogućom prodaju američkih automobila i ostale robe.

 “To je veliki trgovinski disbalans”, tvrdi Trump.

Spor oko trgovine počeo je 1. marta kada je Trump najavio uvođenje većih carina na čelik i aluminijum.

Njegove izjave izazvale su krute odgovore trgovinskih partnera SAD i kritike iz Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske trgovinske organizacije.
Prema pojedinim izvještajima, ministri trgovine iz EU razmatraju uvođenje 25 odsto tarifa na oko 3,5 milijardi uvoza iz SAD, nakon Trampovog prijedloga za 25 odsto carina na uvoz čelika i deset odsto na alumunijum.

Američki Predsjednik je nakon reaakcije evropskih ministara da bi u slučaju “poreza” između EU i SAD, koristi imati samo neka treća strana (misleći najvjerovatnije na Kinu i Rusiju), Trumo je opušteno twitovao da je za njega taj tzv. trgovinski rat dobar, jer bi mogla Amerika da izađe kao pobjednik. 

U svakom slućaju ovi postupci potvrđuju najave koje je Trump na nedavnom ekonomskom forumu u Davosu najavio, gdje je naglasio da trgovina mora biti poštena i recipročna.