Jovanovićev pokušaj realnosti u mitskom okruženju: Nezavisnost Kosova je neupitna

Jovanovićev pokušaj realnosti u mitskom okruženju: Nezavisnost Kosova je neupitna
Share

Suprotno stavu službenog Beograda, predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je neovisnost Kosova neupitna, a što je u realnosti i međunarodnom okruženju nepovratno zatvoreno pitanje još prije deset godina.

“Ne znam na koji način Srbiji može biti bolje ukoliko nastoji da ignoriše činjenicu da je Kosovo danas apsolutno nezavisna država od nje”, rekao je on, sudjelujući na skupu “Kakva je budućnost kosovsko-srpskih odnosa?”, koji je u Prištini organizirao Kosovski demokratski institut.

Istaknuo je da se “srpsko društvo mora suočiti samo sa sobom” te ocijenio da je “svaka politika koja ignoriše život osuđena, pre ili kasnije, na neuspeh”.

Još je naveo kako, “nezvanično, Beograd želi da uzme sever Kosova u zamenu za priznavanje kosovske nezavisnosti”.

Ono što se desilo, barem što se mene tiče, definitivno je tako i ne znam na kakav način Srbiji može biti bolje ukoliko nastavi da ignoriše činjenicu da je Kosovo apsolutno nezavisna država od nje”, kazao je Jovanović, čija je stranka dio opozicije u Skupštini Srbije.

Zapad očekuje od lidera u Beogradu da bude poglavica divljeg plemena, kaže predsjednik Liberalno demokratske partije.

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je izjavio da su Srbi na Kosovu taoci Beograda i da su poslanici Srpske liste ekspozitura beogradske politike.

“Potrebni su nam Srbi na Kosovu, potrebni su kosovskim Albancima, kosovskom društvu su potrebni. Nažalost, oni su taoci Beograda, tako je bilo oduvek. I Zapad se tako ponaša, i to im uvek i kažem. Očekuju od Beograda i od lidera u Beogradu da bude poglavica divljeg plemena”, kazao je u intervjuu za Radio-televiziju Kosova.

Smatra da kosovska zajednica nema normalan život kakav joj je potreban, prenosi Tanjug.

Zašto je nesretan sjever Kosova?

“Nema predstavnike Srba koji će, kad odu u parlament, voditi računa o ljudima koji su za njih glasali, nego su to ‘renta-poslanici’, koji razmišljaju za Beograd, a ne za vas ovde, i često ti interesi nisu identični. Zato je tako nesrećan sever Kosova”, kazao je Jovanović.

Ponavlja stav da je Srbija svoju tragičnu priču kao država na Kosovu okončala 1999. godine.

Kako kaže, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije danas lako, jer treba platiti cijenu za sve greške.

“Ali, ako se baviš politikom u Srbiji, onda moraš biti spreman na to. On [Vučić] svoju šansu treba da traži zajedno sa svima nama u toj drugačijoj budućnosti, koju možemo da stvorimo i koju treba da stvorimo”, rekao je.

‘Vučić treba narodu kazati istinu’

Upitan da li očkeuje da Srbija, kada je riječ o Kosovu, donese neko konačno rješenje do kraja godine i da li će Vučić biti taj koji će Srbima saopćiti to rješenje, Jovanović odgovara: “Svi znaju to. I svi znaju da tu nema više manevarskog prostora. U suprotnom, [bivši premijer Srbije Vojoslav] Koštunica bi i danas bio premijer… Vučić je lider moje zemlje i ako on nema snagu da kaže istinu, ko tu istinu treba da kaže?”

Prema njegovim riječima, problem je nešto drugo – može Vučić donijeti odluku, ali neko treba s tom odlukom živjeti, razumjeti, iskoristiti prilike koje ona otvara.

“Nama ne treba odnos sa Kosovom u kom ćemo mi samo zameniti rovove. Ne treba nam Kosovo koje će postati članica Ujedinjenih nacija, a mi onda sa Kosovom biti u nekom novom sukobu pet, deset ili 15 godina”, kaže lider LDP-a.

Na pitanje da li to su pregovori u Briselu uzaludni, on je rekao da nisu i da ih doživaljava kao amortizaciju tih pritisaka i stvaranja atmosfere za neko rješenje.

Na pitanje šta bi se desilo kada bi u ovom trenutku bio raspisan referendum u Srbiji po pitanju Kosova, uvjeren je da je svima jasno da bi Srbi bez problema rekli – ne.

Ubistvo Ivanovića nije u vezi s etničkim sukobom

“Ne možete da prenesete na narod tu vrstu odgovornosti. Moramo da preuzmemo odgovornost, pa da radimo sa ljudima, pa da im objasnimo zašto oni treba da glasaju”, kaže Jovanović.

U vezi s ubistvom Olivera Ivanovića i činjenicom da se još ne znaju počinioci, on kaže: “To znači da je jasno ko su počinioci. To znači da nema nikakve veze sa etničkim sukobom i da ne postoji nijedan normalan razlog zbog kojeg bi neki Albanac otišao i ubio Olivera Ivanovića.”

“Oliver Ivanović je ubijen da bi se poremetili odnosi Beograda i Prištine, [predsjednika Tačija i Vučića i šanse da se stvori ovde mir. A ko iza toga stoji? Pa oni kojima je u interesu ludilo u odnosima Srbije i Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine, isti oni koji su u Crnoj Gori u haosu tražili šansu za sebe.”

Izvor: Agencije