RTV FBiH o Tvrtku Miloviću: Postoji crta ispod koje ne možemo ići, a to je vrijeđanje djece žrtava rata

RTV FBiH o Tvrtku Miloviću: Postoji crta ispod koje ne možemo ići, a to je vrijeđanje djece žrtava rata
Share

Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV Federacije BiH danas su Upravnom odboru BHRT-a i generalnom direktoru Belminu Karamehmedoviću uputili dopis o prekidu saradnje u pojedinim programskim segmentima.

U dopisu se navodi da Radio-televizija Federacije BiH ima odličnu saradnju s ostalim radiotelevizijskim kućama u sistemu javnog emitiranja Bosne i Hercegovine.

“Posebno nam je značajna saradnja koju u realizaciji programskih sadržaja ostvarujemo s BHRT-om, kao radiotelevizijskom kućom na državnom nivou. Međutim, postoji crta ispod koje ne možemo ići, a to je vrijeđanje djece žrtava rata, govor mržnje te pozivanje na etničku segregaciju i izolaciju osoba na temelju njihove etničke pripadnosti. Uz čuđenje kako je osoba tog profila (o.r. novinar Tvrtko Milović je na veoma brutalan način ismijavao broj poginule djece u Sarajevu) mogla biti imenovana na funkciju u Javnom servisu Bosne i Hercegovine, Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije Federacije BiH odlučili su do daljnjeg suspendirati svaku saradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njenom čelu Tvrtko Milović”, navodi se u dopisu.

Na kraju su saopćili da se plaše da je ovim imenovanjem započela operacija etničke podjele Javnog radio-televizijskoga servisa u našoj zemlji.

Ovi planovi posebno su bili izraženi u pokušajima HDZ-a i SBB-a da nametnu prinudnu političku upravu nad našom kućom koja bi provela zahtjeve HDZ-a za njenu etničku podjelu“, zaključeno je u dopisu koji potpisuju Poslovodni odbor i Programski kolegij RTVFBiH.