Mladen Ivanic: Manipulise činjenicama oko 9. januara

Mladen Ivanic: Manipulise činjenicama oko 9. januara
Share

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao “Dan RS”, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, koji je plačen od svih građana BiH da štiti integritet države i pojedinca u BiH, zloupotrijebljavajući budžetski novac i funkciju koju obavlja, na jedan manipulatorski način izvrće činjenice i dezinformiše javnost. Pri tome na jedan perfidan način dezavuiše pravni sistem države, time i sve norme demokratskog društva. Uključujući i pravni sistem manjeg entiteta BiH. Iako je prije neki dan bio u bolnici, prije neki dan govorio o ljubavi i božiću, danas poziva na poštovanje dana koji je institulizovao najveće zločine počinjene u istoriji ljudske civilizacije. Uzimajući u obzir da jedna od najmočnijih demokratija Njemačka, za nacistički pozdrav šalje pojedinca u zatvor, a političar koji bi se usudio da propagira slavljenje fašizma ili nacizma bi per “a priori” otišao na smetljište istorije. Na stranu što se normalni ljudi stide i ne bi nikada prihvatili slaviti nešto što je osvanulo izlijepljeno proglasima i pozivima “drugima” da budu lojalni ili će biti milom ili silom natjerani na lojalnost. 9. januara je počelo “dobrovoljno” potpisivanje da ustupaš imovinu “novim” vlastima, pa dobrovoljno iseljavanje, “dobrovoljno” logorovanje i napuštanje posla i tako sve do “dobrovoljnog” genocida.

To je to čime se danas Ivanić  ponosi.

Šta je nakon 9. januara urađeno, znamo dobro svi.

Danas je kazao, povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, da se 9. januar treba slaviti i obilježavati.

“Treba slaviti 9. januar i obilježavati ga, mi na to imamo pravo”, kazao je Ivanić.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić zakazao je za danas sastanak s poslanicima iz Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda RS-a na kojem će zauzeti stav o nastavku obilježavanja “neustavnog i diskriminirajućeg.

“RS je donijela Zakon, taj zakon nije niko osporio i on važi. Sadržajno je 9. januar dan nastanka Republike Srpske jer se tako to desilo, a i formalno-pravno je to dan RS i oni koji to ne uvažavaju trebali bi bar poštovati pravnu normu. Koliko ja znam, zadnji zakon niko nije osporio i dok je takav treba da bude poštovan pa i od onih koji se možda sa ovim datumom ne slažu”, kazao je Ivanić.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBiH, HSP), 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o “Danu RS”, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao “Dan RS”.

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o “Danu RS”, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i “Dan RS”.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao “Dan RS”, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.