Nacistički stavovi iz manjeg BiH entiteta i reakcije: Negiranje genocida jednako je osporavanju holokausta

Nacistički stavovi iz manjeg BiH entiteta i reakcije: Negiranje genocida jednako je osporavanju holokausta
Share

Genocid je počinjen u ratu u Bosni i Hercegovini nad Bošnjacima, a ratni zločin u Srebrenici dio je tog genocida.

U jeku kad se sve pronacionalističke partije u manjem entitetu, kako pozicija, tako opozicija (isto kao i 90-tih) utrkuju ko će više i s više strasti pokazati koliko su spremni da štite “u ime naroda” aparthejdsko-rasistički odnos prema najbrojnijem narodu BiH, čak i intenzivnije od njihovih ideologa koji su trenutno večinom u Haagu, pojavio se još jedan od miliona stručnih i argumentovanih textova koji na činjeničan način pristupa tom problemu. Pri tome naravno ne treba zaboravit da ovaj “pir” i aparthejd koji je kao “institucija” na vlasti u manjem entitetu nije ništa novo, ali da do sada međunarodna zajednica toleriše fašizam i rasizam na ovom dijelu Evrope. Nije isključeno da se protagonisti velikosrpskog i drugog fašizma namjerno “ostavljaju”, a da bi put Zapadnog Balkana prema EU postao “što duži”, a time i mogućnost pojave nekog novog “Gavrila” (terorist koji je izazvao I Svjetski Rat) što manja.

Kad shvatimo šta se dešavalo prije siječnja 1992., kad je uspostavljena Republika Srpska i kad je potom počela opsada Sarajeva, kad shvatimo da je intelektualna ili medijska priprema dio projekta koji je kulminirao masovnim likvidacijama oko Srebrenice, bit će nam jasno da su sve to elementi jedinstvenog plana koji nazivamo genocidom. – rekao je poznati zagrebački historičar Ivo Goldstein u opširnom intervjuu koji je dao aljazeeri BiH.

U svakom slučaju, ideja osporavatelja bilo kojeg genocida ili zločina zapravo je od početka pogrešna. Zločin ne može biti napravljen u ime nijednog naroda. Zločin je počinio pojedinac ili grupa ljudi koji snagom političkog utjecaja i medijskog pritiska predstavljaju sebe kao predstavnike i branitelje vlastitog naroda. Time čine medvjeđu uslugu vlastitom narodu jer ga opterećuju bremenom odgovornosti za zločine koje narod nije počinio. Ja takvu logiku ne prihvaćam, ali ona, nažalost, pridobiva sve više pristaša. Nema mi druge nego da sa svojim sumišljenicima javno govorim protiv nje.

Kompletan intervju možete pogledati OVDJE.