Juncker: Poboljšati saobraćajne veze EU-a sa zapadnim Balkanom

Juncker: Poboljšati saobraćajne veze EU-a sa zapadnim Balkanom
Share

Evropska komisija će od 2019. do 2024. raditi na proširenju Evropske unije, rekao je Jean-Claude Juncker.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kaže da do kraja ovog mandata Komisije niko neće ući u EU porodicu, jer nisu ispunjeni svi uslovi za to, ali poručuje da će tokom narednog mandata Komisija svakako na tome raditi bliže i ciljano.

“Obaveza sljedeće Komisije, od novembra 2019. do novembra 2024, biće da pogura zemlje članice i javno mjenje u tom pravcu”, poručio je Junker u Sofiji nakon zajedničke sjednice Evropske komisije i Vlade Bugarske, kojom je ozvaničeno bugarsko predsjedavanje EU-om u narednih šest meseci.

On je izrazio zadovoljstvo što je Bugarska, kao nova predsjedavajuća EU-om, među prioritete postavila pristupanje Zapadnog Balkana Uniji i što će se u Sofiji 17. maja održati susret na vrhu EU – Zapadni Balkan.

Junker i bugarski premijer Bojko Borisov još jednom su se složili da će pitanje približavanja Zapadnog Balkana Uniji biti evropski prioritet u narednom periodu.

Za Evropsku komisiju je najvažnije, kazao je Junker, da se poboljšaju saobraćajne i druge veze EU-a sa zapadnim Balkanom i u pravcu Turske.

“Ako želimo da zapadnobalkanske zemlje budu bolje međusobno povezane, onda nema govora da se umanji budžet EU-a”, rekao je Junker.