Najava izložbe: Kud udaramo, jesmo li došle ili pošle, kud gonimo?

Share

Zbog čega bosanske žene ostaju bez sebe  – bivaju i prolaze dok im istovremeno nije do njihovog imena, nešto hoće da im bude?

Otvorenje:

Vrijeme: Četvrtak 8. mart (Dan žena) 2018.

Mjesto: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Sime Milutinovića Sarajlije 7

O izložbi:

Kako i zašto ne znamo kako se zovemo, kud udaramo, jesmo li došle ili pošle, kud gonimo?  Zašto im je mrak pao na oči, zašto trče kao muhe bez glave, zašto nemaju kad oka sklopiti?

Ko su naše panične žene, kako im se naše društvo obraća i kako one odgovaraju u strahu od gubitka integriteta tijela, identiteta i orijentacije? Kako se tome smijati i zašto je smijeh smrtno ozbiljno stanje?

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine vas poziva na izložbu “Bez sebe – Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena”

Događaj se organizira u suradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom a organizatori pozivaju da podijelimo  solidarno ono što mislimo i osjećamo na Međunarodni dan žena.

Autorica: Šejla Šehabović
Ilustracije: Dejan Slavuljica

O Autoru:

Šejla Šehabović rođena je 1977. u Tuzli, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u rodnom gradu. Bavi se pitanjima književne istorije i feminističkim studijama. Magistrirala je Književnost u postmoderni, doktorirala je Rodne studije na Central European University u Budimpešti . Autorica je tri knjige (Make-up Zoro Zagreb/Sarajevo, Car Trojan ima kozije uši Zoro Zagreb/Sarajevo i Priče, ženski rod, množina Nezavisne novine, Banja Luka). Knjige su joj prevođene na poljski i mađarski jezik. Direktorica je Muzeja književnosti i umjetnosti BiH.