Najava izložbe: “Matrica prostora i posjet dudovog svilca” – Sunčana Simichen

Najava izložbe: "Matrica prostora i posjet dudovog svilca" - Sunčana Simichen
Share

Samostalna izložba mlade umjetnice Sunčane Simichen pod nazivom “Matrica prostora i posjet dudovog svilca” otvorena je u četvrtak 11. travnja 2019. s početkom u 19 sati u Galeriji ZILIK (Radićeva 13) u Karlovcu. Sunčana Simichen oblikovala je svojevrsnu site specific prostornu instalaciju u izložbenom prostoru pri čemu problematizira ključne probleme suvremenog umjetnika.

O IZOŽBI

Svjedočimo vremenu u kojem većina umjetnika ne može živjeti od svog umjetničkog rada već su primorani djelovati u drugim područjima kako bi privrijedili za život, a svom primarnom pozivu se posvećuju tek nakon što osiguraju osnovnu životnu egzistenciju. U svom umjetničkom djelovanju Sunčana Simichen često u rad sadržajno uključuje prepreke na koje nailazi i probleme s kojima se suočava prilikom realizacije samog rada ili cjelokupnog ciklusa stavljajući pritom naglasak na nesigurnost i neizvjesnost životne egzistencije koja neminovno utječe na mogućnost umjetničkog stvaralaštva. Osiguranje prostora, vremena i tehničkih sredstava ključni su u radu likovne umjetnice koja je izabrala grafički medij kao svoj primarni način izričaja. Nepobitna unutarnja potreba za stvaranjem čak i kada uvjeti nisu osigurani, a otiskivanje je neizvjesno, navelo je Sunčanu Simichen na razmišljanje izvan okvira i razvoj inovativnosti prilikom realizacije rada…

O UMJETNICI

Sunčana Simichen rođena je 17.02.1988. u Rijeci. Nakon Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli upisala je Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je 2012. godine na temu „Prostorno uporabna instalacija u simbiozi grafičkog i industrijskog dizajna“ i stekla naziv magistre likovne pedagogije. Radi u Srednjoj školi Duga Resa na radnom mjestu nastavnice grafičkih tehnika.

Izlagala je na brojnim izložbama i manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu poput: Karlovački likovni susreti 2017.; 7. hrvatski trijenale grafika, 2016., Zagreb; 18. Međunarodna izložba minijatura, 2015., Zaprešić; Priziv na devet mladih umjetnika, 2014., Galerija suvremene umjetnosti Grobnik; 17th Biennial Varna 2013, Bugarska; 7. EX – YU konkurs za grafiku, 2013., Novi Beograd, Srbija; …). Dobitnica je druge nagrade na izložbi 21. Labinskog uzleta likovnosti; nagrade “Red Carpet” koju je dodijelio Hrvatski muzej turizma u suradnji s “Roter teppich fur junge kunst” iz Beča; posebne nagrade HDLU-a Rijeka dodijeljene na manifestaciji „Mandrać 2014“; treće nagrade u kategoriji najboljeg grafičara na izložbi 6. EX-YU konkursa za grafiku i Pohvale žirija za rad “Sinergija” na izložbi Biennale mozaika Rijeka 2013.

Izložba ostaje otvorena do 25. travnja 2019. godine.

 Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.