Najava izložbe: “Sinergija različitih poetika” – Milivoj Svoboda i Nedeljko Tintor

Najava izložbe: "Sinergija različitih poetika" - Milivoj Svoboda i Nedeljko Tintor
Share

U četvrtak 12. prosinca 2019. s početkom u 19 sati u Galeriji ZILIK (Radićeva 13, Karlovac) otvara se posljednja ovogodišnja ZILIK-ova izložba. Riječ je o izložbi likovnih pedagoga i slikara Milivoja Svobode i Nedeljka Tintora pod nazivom “Sinergija različitih poetika”.

Na otvorenju ovogodišnjeg 46. ZILIK-a na prijedlog izbornice ZILIK-a Sonje Švec Španjol i uz odobrenje i dogovor s ravnateljicom Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Natašom Horvat i voditeljicom Galerije ZILIK Martinom Prahović, kao organizatori ZILIK-a odlučili smo našim dugogodišnjim sudionicima ZILIK-a koji iz godine u godinu otvorena srca i nevjerojatne volje doprinose ovoj manifestaciji u znak zahvalnosti darovati izložbu. Uz pet izložbi akademskih umjetnika koji su vodili radionice na Malom ZILIK-u koje smo realizirali tijekom godine, 2019. godinu završavamo izložbom Milivoja Svobode i Nedeljka Tintora. Obojica već skoro 20 godina dolaze na Veliki ZILIK, druže se sa štićenicima i zaposlenicima Centra u dvorani gdje se održava Mali ZILIK te uvelike doprinose kvaliteti i atmosferi ZILIK-a svojim predanim radom i ugodnim druženjima. Milivoj Svoboda je ujedno i ZILIK-ov notar koji vrijedno krasopisom ispisuje zahvalnice te ručno izrađuje bedževe za svakog sudionika ZILIK-a, a Nedeljko Tintor osim što slika svoje omiljene motive, često radi i portrete malih i velikih ZILIK-ovaca.

O izložbi

U divnom blagdanskom ozračju pripremili smo izložbu na kojoj će se Milivoj Svoboda predstaviti izborom akvarela nastalih u posljednjih 30 godina, dok će se Nedeljko Tintor predstaviti izborom ulja na platnu i akvarela različitih tematika. Radost življenja pretočena u radost likovnog stvaralaštva nit je vodilja u djelovanju dvojice likovnih pedagoga i slikara – Milivoja Svobode i Nedeljka Tintora. Vođeni Aristotelovom mišlju kako cilj umjetnosti nije da predstavi vanjsku pojavnost stvari, već njihov unutarnji značaj, svaki odabire svoje prirodno područje djelovanja zadržavajući se pritom u polju figuracije. Milivoj Svoboda i Nedeljko Tintor likovni su umjetnici velikog zanosa slikarskog nadahnuća s razvijenim nabojem krajnje intimističke atmosfere. Njihovi opusi se ponekad dodiruju i isprepliću u zajedničkim inspirativnim polazištima, ali vrlo često i razilaze u osobnim interpretacijama naglašeno definiranih poetika izričaja. No, ono što ih svakako ujedinjuje jest povlačenje u intimu provjerenih vrijednosti te poniranje u osebujnost slikarskog izražavanja.

Izložba ostaje otvorena do 27. prosinca 2019. godine.

Sonja Švec Španjol