Nakon što je Vučić i pripadnike kosovske policije nazvao teroristima: Thaci uporedio Vučića s Kim Jong-unom

Nakon što je Vučić i pripadnike kosovske policije nazvao teroristima: Thaci uporedio Vučića s Kim Jong-unom
Share

Razgovori s Putinom i Lukašenkom najbolje govore o orijentaciji Srbije i Vučića, poručio je kosovski predsjednik.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci smatra da ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića posljednjih dana liči na ponašanje čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una, prenosi Beta.

Govoreći o vojnoj vježbi u blizini granice s Kosovom, na kojoj je bio i Vučić, kosovski je predsjednik rekao kako je riječ o “praznim prijetnjama”.

“Rekao je [Vučić] da će uputiti vojsku na Kosovo. Vratio bi je na pola puta, kao i vlak. Ne bi mu se vratio nijedan jedini vojnik u Srbiju”, kazao je Thaci u emisiji Život na Kosovu, koja se emitira na Radio-televiziji Kosova (RTK).

Thaci ocjenjuje da telefonski razgovori Vučića s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i njegovim bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom “najbolje govore o orijentaciji Srbije i Vučića”.

‘Nije me uplašio ni Milošević’

“Vučićeve prijetnje ne ostavljaju dojam ni na koga, najmanje na mene. Nisu me uznemirile ni prijetnje Vučića ni (Slobodana) Miloševića”, kazao je Thaci.

Ponovio je i da je Kosovo suverena i nezavisna država.

MAGistralov osvrt

Između Beograda i Prištine ponovno su podignute tenzije nakon što je početkom sedmice u Mitrovici uhapšen Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, a nakon što je i pored zabrane od strane državnih kosovskih organa, došao na teritoriju Kosova i negirao Ustav Republike Kosova i vladavinu zakona novonastale države.

Interesatno je takođe da su tenzije eskalirale u momentu kad čitav Zapad provodi diplomatski pritisak na Rusiju i u vrijeme kad je EU konačno po ko zna koji put poručila srbijanskom vođstvu da je nezavisnost Kosova stvar koja je završena prije 10 godina.

U isto vrijeme, i pored poznatih zabrana, Vučićevi izvođaći radova na terenu dolaze na Kosovo, da bi ukratko nakon toga Vučić pokušao da uvuće Predsjednika Rusije u eskalaciju koju je, u principu, prouzrokovao sam Vučić. Vjerovatno kalkulišući sa nesmotrenim i ishitrenim potezom ruskog predsjednika, a zbog akcija koje su provele zapadne zemlje. Međutim, na svu sreću, Putin je pragmatičan i iskusan političar koji na ovu već standardnu igru i manipulacije koju “igra” licemjerni srbijanski Predjsednik, nije nasjeo.

Izvor: Agencije