OHR: Pojašnjenje u vezi sa dezinformacijama koje su objavili ATV i RTRS

OHR: Pojašnjenje u vezi sa dezinformacijama koje su objavili ATV i RTRS
Share

U vezi sa informacijama objavljenim u informativnim programima ATV-a i RTRS-a 28. septembra 2018. godine, OHR želi pojasniti da osoba čiji su inicijali i fotografija prikazani – i koja se navodno predstavlja kao uposlenik OHR-a – nije zaposlen u OHR-u niti je na bilo koji način povezan sa našom organizacijom.

Imajući u vidu da su ATV i RTRS mogli vrlo lako kontaktirati OHR i provjeriti tačnost bilo koje informacije koja se tiče naše organizacije, ne vidimo nikakvo opravdanje za objavljivanje neutemeljenih i izmišljenih informacija.

Žalosno je da su pojedini mediji, u ovom konkretnom primjeru čak i entitetski javni servis, odlučili da učestvuju u predizbornoj kampanji na način koji nije u skladu sa profesionalnim novinarskim standardima. Etiketiranje ljudi i plasiranje nepotkrijepljenih optužbi ne samo da podriva osnovne principe novinarske profesije, nego i doprinosi trovanju javnog diskursa, te može dovesti do ozbiljnih posljedica. Naposljetku, ovakav pristup također podriva kredibilitet same medijske kuće.

Oštra retorika koja doprinosi podjelama je dosad dominirala ovogodišnjom predizbornom kampanjom, što je apsolutno neprihvatljivo. Umjesto da se fokusiraju na stvarna životna pitanja, poput nezaposlenosti, korupcije, vladavine prava, zdravstva i školstva, pojedini političari i medijske kuće su odlučili da krenu putem izmišljanja neprijatelja, kako stranih tako i domaćih, te stvaranja atmosfere straha. Izmišljanje lažnih prijetnji možda i može donijeti nekoliko izbornih poena, ali dugoročno može samo narušiti kredibilitet onih koji pribjegavaju takvim taktikama.

Građani BiH moraju biti u stanju da svoja demokratska prava ostvare u atmosferi koja nije opterećena strahom i drugim neprimjerenim utjecajima. Postupci kao što je ovaj čak bi dodatno trebali ponukati građane da izađu na izbore.