Peti internacionalni festival književnosti Bookstan: Dodjela stipendija

Peti internacionalni festival književnosti Bookstan: Dodjela stipendija
Share

Povodom Petog internacionalnog festivala književnosti Bookstan, koji će se održati od 28. do 31. oktobra/listopada 2020. godine, izdavačka kuća Buybook dodjeljuje dvadeset stipendija za edukativno-kritičku radionicu. Voditeljica ovogodišnje radionice je Katarina Luketić, a tema je “Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo?”. Vrijeme održavanja je od 25. oktobra/listopada do 31. oktobra/listopada.

Izdavačka kuća Buybook će za Peti internacionalni festival književnosti Bookstan, koji se ove godine održava u periodu od 28. do 31. oktobra/listopada, dodijeliti dvadeset stipendija za učešće u radionici. Tema ovogodišnje radionice je “Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo?” a vrijeme održavanja je od 25. do 31. oktobra/listopada.

Aplikacije je potrebno poslati na e-mail adresu radionica@buybook.ba do 15. augusta/kolovoza 2020. Potrebno je da sadrže prijavu, biografiju i motivaciono pismo i dva autorska rada iz oblasti književne kritike, esejistike, znanstvene publicistike, a u obzir dolaze i stručni i naučni radovi, te književne i/ili novinarske kolumne. Nakon pregledanih aplikacija odabrani kandidati će do 1. septembra/rujna biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se do 10. septembra/rujna obaviti finalna selekcija i odabranim kandidatima podijeliti zadaci.

Stipendija je namijenjena studentima/cama i književno-umjetničkim kritičarima/kama koji aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom, te imaju od 21 do 30 godina. Učesnici/e koji su sudjelovali na prethodnim radionicama imaju ponovno pravo prijave.

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju bit će podijeljeni u tri segmenta:

Prva faza je pisanje teksta koji se treba dostaviti do 10. oktobra/listopada, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu.

Druga faza podrazumijevat će zadatke koji se tiču praćenja događaja Festivala; navedeni tekstovi bit će objavljeni na društvenim mrežama i web stranicama Buybooka i Bookstana, te na odabranim stranicama medijskih partnera.

Treća faza je pohađanje predavanja i radionice s uglednim predavačima.

Voditeljica ovogodišnje radionice je Katarina Luketić, a odabrani polaznici će pored nje će imati priliku slušati više od petnaest uglednih predavača.

Na ovom linku su potrebni obrazci za prijavu: OVDJE

MEĐUNARODNI FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI SARAJEVO

RADIĆEVA 4, 71000 SARAJEVO  | WWW.BOOKSTAN.BA | INFO@BOOKSTAN.BA

TRN: 1610000158820051 ID: 4202210540004

MEĐUNARODNI FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI SARAJEVO

RADIĆEVA 4, 71000 SARAJEVO  | WWW.BOOKSTAN.BA | INFO@BOOKSTAN.BA

TRN: 1610000158820051 ID: 4202210540004