Posjeta Vučića Hrvatskoj: Premijer Hrvatske istrajava na temi ratne odštete

Posjeta Vučića Hrvatskoj: Premijer Hrvatske istrajava na temi ratne odštete
Share

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je, sa sjednice Vlade, da “ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti te će posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu biti prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji”.

Zagreb želi da razgovori koje će srbijanski predsjednik Vučić voditi u Hrvatskoj budu “što konkretniji i sadržajniji”, rekao je Plenković, a prenijela agencija HINA.

Nabrojao je pitanja zaštite manjina, nestalih, pravosudne suradnje, pitanja o granici i povratu imovine te ratnih šteta.

Razgovori trajali, pa prekinuti

Plenković je podsjetio da je kao mlad diplomat sudjelovao u razgovorima koji su vodili potpisivanju Sporazuma o normalizaciji 23. kolovoza 1996.  u Beogradu. Naveo je i kako članak 7. tog sporazuma govori da se u roku od šest mjeseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

“Nažalost, taj sporazum nikada nije potpisan. Razgovori su trajali, pa su prekinuti”, rekao je Plenković.

Stoga smatra da bi se tokom Vučićevog posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače moglo razgovarati i o toj obvezi.

“Vrlo je jasan i opravdan interes Hrvatske da o tome vodimo računa”, ocijenio je hrvatski premijer.

Vučić: Iznenađen sam i zaprepašćen

“Što se tiče ratne odštete, iznenađen sam i zaprepašćen temom koju je Plenković pokrenuo. Da sam na njegovom mestu, to pitanje ne bih pokretao. Plašim se da Hrvatska ne samo da ne može da dobije ništa već može mnogo da izgubi. To bih mogao da potkrepim hiljadama raznovrsnih i teških argumenata”, odgovorio je srbijanski predsjednik Vučić.

Ponovio je da u posjet Hrvatskoj “ide u dobroj veri” i da u delegaciji Srbije na put idu stručnjaci koji žele rješavati i pitanja iz prošlosti, ali da prije svega razgovaraju o budućnosti.

“Video sam da su predvideli i neke demonstracije i proteste, ali ja se ne plašim toga. Moj je posao da radim za Srbiju i građane i želim da verujem da će i druga strana konstruktivno da pristupi”, rekao je Vučić.

Hrvatski ministri: Zagreb ima pravo tražiti odštetu

I ministari u hrvatskoj Vladi smatraju da Zagreb “ima moralno i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Srbije”.

“Srbiji nije pametno da se razgovara o ratnoj odšteti, a za Hrvatsku je vrlo pametno. Mislim da Hrvatska ima pravo i na moralno, a i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Republike Srbije za sva zlodjela koja su napravili tijekom Domovinskog rata”, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević uoči sjednice Vlade.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra da Hrvatska i Srbija trebaju razgovarati o svemu, pa i o pitanju ratne odštete ukoliko žele graditi odnose budućnosti kao vječiti susjedi.

“Svatko zastupa interese svoje zemlje, tako i gospodina Vučića treba razumjeti. Međutim, mi znamo povijesnu činjenicu, a to znači da je srpska vojska napravila agresiju i štetu hrvatskoj državi”, naglasio je Kujundžić.

Upitan zašto je onda Vučić predložio da se nekih šest mjeseci ne otvaraju takve teme iz povijesti, odgovorio je kako se “nekih par mjeseci to može zaustaviti, ali je to sada tehničko pitanje”.

Ratna uloga Predsjednika Srbije

Ljagu na ovu posjetu ostavljaju i snimci koji potvrđuju nacionalističku i ratnohuškačku ulogu koju je imao Aleksandar Vučić 90-tih godina. Dodaju li se tome poznati detalji iz njegove BiH ratne biografije i stravičnih izjava iz tog perioda, jasno je da je njegova pozicija prilično delikatna. Plenković i Predsjednica Hrvatske u tom kontekstu imaju bolje karte za postizanje diplomatskih ciljeva.

 

https://youtu.be/6VzQL0lOORw

 

http://https://youtu.be/vu5qvsloewU

Izvor: Agencije