Radnici BH Telecoma prijete štrajkom i protestima

Share

Sindikat radnika BH Telecoma održao je danas prvu konferenciju za novinare na kojoj su Vladi FBiH dali rok od 15 dana za nastavak pregovora o potpisivanju kolektivnog ugovora za njihov sektor. Ukoliko do toga ne dođe, najavili su štrajk i proteste.

 

Fikret Alić predsjednik sindikata je rekao da su pregovore počeli u septembru 2016. godine, ali ugovor još nije potpisan. Radnici smatraju da se s ovim odugovlači jer Vlada FBiH planira prodaju BH Telecoma.

“Vlada FBiH putem medija pokušava predstaviti radnike BH Telecoma i radnike sektora telekomunikacije kao grupu megalomana koji su na teretu društva, a ne koji zarađuju i rade kako bi prehranili svoje porodice. Putem medija izneseno je niz niz laži u vezi kolektivnog pregovaranja. Slali smo dopise i nismo dobili niti jedan odgovor”, kazao je Alić.

Članovi Sindikata BH Telecoma traže od Vlade da u roku od 15 dana imenuje drugog šefa pregovaračkog tima umjesto dosadašnjeg Zlatka Hurtića, te zakaže nastavak pregovora.

Ukoliko se ne oglasi Vlada FBiH u roku od 15 dana Sindikat će u skladu sa Zakonom pokrenuti štrajk u kompaniji i organizovati proteste ispred zgrade Vlade FBiH. Ukoliko se Uprava BH Telecoma, pod pritiskom Vlade, odluči umanjiti bilo kakva materijalna ili nematerijalna prava kroz izmjene pravilnika o radu prije potpisivanja kolektivnog ugovora, Sindikat BH Telecoma će odmah pokrenuti štrajka i proteste ne čekajući reakciju Vlade”, upozorio je Alić.

Rekao je kako s Vladom nisu usaglasili niti jedan član kolektivnog ugovora.

Saša Živković ukazao je na to da svaki put kada se spominju prosječne plate u sektoru telekomunikacija javnost ne razmišlja o tome da se u to uračunaju i plate uprave i odbora koje su dosta više nego od radnika.

“Nikada nismo branili visinu pojedinih plata. Naš cilj je zaštita plata radnika, najnižih primanja. Najlakše je reći da je prosječna plata 1.500 KM, ali dobar dio radnika nema ni približnu. Smatramo da postoje neke stvari iza kulisa koje ne vidimo”, rekao je Živković.