Postignut dogovor radnika Željezare i Vlade FBiH

Postignut dogovor radnika Željezare i Vlade FBiH
Share

Radnici Željezare iz Zenice potpisali su sporazum sa Vladom FBiH kojim je dogovoreno ubrzano rješavanje problema radnika ove firme.

“Neisplaćene plate bit će isplaćene”, poručio je premijer FBiH Fadil Novalić nakon večerašnjeg sastanka u Zenici. On je u pratnji ministra energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Džindića stigao večeras u Zenicu gdje je razgovarao sa radnicima Željezare Zenica, stečajnim upravnikom, te predsjednikom Sindikata, javlja N1.

Prema tom sporazumu, kojeg su predložili predstavnici radnika, do kraja ovog mjeseca pronaći će se sredstva za isplatu 13 zaostalih plaća radnicima Željezare i uplatiti sredstva za završetak procesa penzionisanja 64 radnika tog preduzeća koji su već davno stekli uslove za penziju.

Prema radnicima koji će ostati u Željezari Zenica stečajni upravnik Mirza Jarić provest će zakonski stečajni postupak, i moguće je da će neki od radnika ukoliko se steknu uslovi nastaviti raditi na poslovima koji će se obavljati u skladu sa Zakonom o stečaju.