Predsjedavajući VMBiH Denis Zvizdić: Reakcija na separatističke izjave i laži entitetskog predsjednika, a kojeg podržava srbijanski predsjednik

Predsjedavajući VMBiH Denis Zvizdić: Reakcija na separatističke izjave i laži entitetskog predsjednika, a kojeg podržava srbijanski predsjednik
Share

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, reagovao je na posljednje izjave separatističkog predsjednika manjeg BiH entiteta.

Tendenciozno i huškačko iznošenje neistina i kleveta postaje ustaljena praksa Milorada Dodika prilikom njegovih sve učestalijih posjeta Beogradu. Ovaj put su posebno mjesto u tiradi iznošenja netačnih informacija zauzele potpuno netačne i neutemeljene izjave o nefunkcioniranju državnih institucija i o administrativnoj blokadi projekta izgradnje graničnog prelaza, terminala i mosta “Bratunac-Ljubovija”. Zbog javnosti u BiH, ali i u Srbiji, želim demantovati ovakve zlonamjerne i neistinite izjave čiji je neskriveni cilj da nanesu štetu statusu i ugledu BiH”, navodi se u saopćenju iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Napominje i kako Bosna i Hercegovina, odnosno sve njene institucije, uprkos blokadama iz bh. entiteta Republika Srpska, ostvaruje stalni napredak.

“Suprotno od Dodikovih neostvarenih želja i nedosanjanih snova, Bosna i Hercegovina, odnosno sve njene institucije, a posebno Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BIH, uprkos kontinuiranim blokadama iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, ostvaruju stalni napredak, i uporno i sigurno realiziraju ključne prioritete svoje unutrašnje i vanjske politike, od evropskih i NATO integracija do ekonomskog razvoja. Naravno, da ne postoje stalne opstrukcije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, svi procesi bitni za sve građane BiH bi bili realizirani mnogo brže, a socijalna sigurnost i životni standard bi bili na većem nivou.

Nažalost, ukupnu sliku kvari zabrinjavajuća zaduženost, nizak nivo investicija, najmanje plate u regiji i loša ukupna ekonomska situacija u Republici Srpskoj, za koju je najodgovorniji upravo Dodik”, dalje se navodi.

“U vezi sa neprimjerenim dezinformacijama koje se odnose na projekt “Bratunac-Ljubovija”, istina je sljedeća: Vijeće ministara BIH je kroz osiguranje 11 miliona KM, uz korektnu saradnju sa Vladom Republike Srbije kao finansijerom izgradnje mosta, bilo i ostalo ključni pokretač ukupnog projekta graničnog prijelaza “Bratunac-Ljubovija”, dok je učešće RS-a manje od 5 posto ukupne vrijednosti investicije. I ovaj put, Dodik koristi izvrnutu logiku po kojoj “onaj ko najmanje daje, taj najviše i kritikuje”, kršeći pri tome osnovno pravilo pristojnosti da gost ne bi smio dovoditi u zabludu domaćina. Ipak, najapsurdnije i najiracionalnije su izjave u kojima Dodik, kao bosanski Srbin, naziva BiH “propalom” državom, bezuspješno pokušavajući da ponavljanjem takve neistinite mantre umanji značaj države iz koje dolazi, i u kojoj živi i radi”, navodi se u saopćenju.

Napominje i kako je interesantno, pa i znakovito, da se kod Dodika uvijek dodatno poveća antibosansko raspoloženje na press konferencijama u Beogradu, ne razumijevajući da je zauvijek prošlo vrijeme kada se o BiH odlučivalo van BiH.

“A neistinitost Dodikove zlurade tvrdnje da je BiH “propala” i nefunkcionalna država najbolje pokazuju brojni ekonomski parametri po kojima je BiH među najboljim u regionu: po visini prosječne plaće u zdravstvu i obrazovanju, odnosu vanjskog duga i GDP-a, rastu izvoza, rastu prerađivačke industrije, rastu turizma ili činjenici da je BiH skinuta sa “sive liste” FATF-a dok su neke susjedne države stavljene na “sivu listu” FATF-a”, navodi se u saopštenju.

Zvizdić na kraju napominje da je jasno da će oni koji ne vole BiH nastaviti iznositi laži i klevete, ali i da neće uspjeti u svome naumu.

“Razumijevajući aktuelno predizborno vrijeme, jasno je da će oni koji ne vole BiH nastaviti iznositi laži i klevete, ali je sigurno da neće uspjeti nanijeti štetu BiH koju bi oni željeli. Cjelovita i suverena Bosna i Hercegovina će uspješno nastaviti svoj put ka euroatlantskim integracijama, ekonomskom rastu i razvoju i daljim procesima ukupne unutrašnje reintegracije u kojoj će biti sačuvan državni identitet kroz puni građanski suverenitet i ravnopravnost svih njenih naroda”, zaključuje se u saopćenju.