Predsjednik SAD: Govor o stanju nacije

Predsjednik SAD: Govor o stanju nacije
Share

U svom prvom govoru o stanju nacije predsjednik SAD Donald Trump je pozvao republikance i demokrate da se ujedine za dobro Amerike i Amerikanaca, te se velikim dijelom osvnuo na pozitivne ekonomske faktore koji su obilježili dosadašnji predsjednički mandat Donalda Trumpa.

Pozivam Vas da se fokusiramo na zajedničke ciljeve, kao bazu našeg rada za dobrobit Amerike, a da naše diference ostavimo po strani. To smo dužni prema onima koji su nas izabrali – rekao je Trump u svome 80-minutnom obračanju naciji.

Pružimo ruku pomirenja, kako bi zajednički štitili naše građane, bez obzira kojoj grupi ili religiji pripadaju. – rekao je Trump obračajući se republikancima i demokratama. Ipak što se tiče njegove migrantske politike, nije ponudio nikakve promjene, a koje bi smanjile otpor demokratskog bloka u SAD Kongresu.

Napravili smo fantastične pomake, posebno u ekonomiji

“Amerika je jaka, jer je američki narod jak” – rekao je u prvom dijelu njegovog govora.

“Svaki građanin koji nas večeras gleda: Svejedno gdje ili odakle dolaziš – Ovo je tvoje vrijeme!

“Ako vrijedno radiš, ako vjeruješ u nas, u Američki san, onda možeš sanjati o svemu, možeš postići tvoje ciljeve, a zajednički možemo postići sve”, poručio je Trump kongesmenima i gostima.

Predsjednik SAD je napomenuo da je za vrijeme njegove vlade nezaposlenost postala manja, a da akcije na berzama obaraju svakodnevno rekorde. Kroz njegovu poreznu reformu kompanije se ponovo vraćaju u SAD i stvaraju nova radna mjesta.

Više novca za vojnu industriju i naoružanje

Trumo je naglasio da se želi fokusirati na rješavanje problema – jačanjem američkog gospodarstva putem velike porezne reforme, ulaganjem bilijun dolara u infrastrukturne projekte, vojnu industriju i reformom takozvanog Obamacarea, sistema zdravstvene zaštite koji je uveo njegov prethodnik Barack Obama. Apelovao je na Kongres da se u financiranje ovih projekata uključi i privatni sektor, posebno kad je u pitanju gradnja autoputeva, željeznica i mostova.

Vanjska politika

Trump je kao prijetnju američkim interesima, njenim vrijednostima i ekonomiji naveo Rusiju i Kinu.

Osvrnuvši se na Sjevernu Koreju ponovio je poznate stavove. Opasnost od Sjeverne Koreje, njenog totalitarnog režima i stremljenju ka atomskom naoružanju može biti smanjena samo energičnim i permanentnim pritiskom i sankcijama prema režimu te zemlje. S tim u vezi je potrebno još više novca za stvaranje još modernije i efektivnije američke vojske, a kako bi američki neprijatelji bili odvračeni od svake pomisli na konflikt sa SAD-om.

Guantanamo će i dalje ostati

Zatvor za teroriste i džihadiste, rekao je Trump, će i dalje biti potreban, a garantovaće humani, sigurni i ljudski tretman prema zatvorenicima. Rat protiv IS-a još nije završen i pored njihovog poraza u Sirji i Iraku, naglasio je.

Kao što je bilo i za očekivati njegov govor je u cjelini podržao republikanski dio Kongresa, a suzdržano demokratski dio Kongresa.