Beogradski Danas: BIA organizovala tajno snimanje u Potočarima

Beogradski Danas: BIA organizovala tajno snimanje u Potočarima
Share

Pred Višim sudom u Beogradu juče je održano pripremno ročište u procesu protiv Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, osumnjičenih za odavanje službene tajne u vezi sa posjetom tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici jula 2015. godine, piše beogradski list Danas.

Ročište na kome se predlažu dokazi biće nastavljeno 22. februara 2018. godine.

Država Srbija tužila je Dumanovića i Trbovića, sada već bivše policijske službenike, jer su se usudili javno da progovore o nelegalnom boravku pripadnika Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije na komemoraciji žrtvama genocida u Potočarima 2015. Tada je napadnut tadašnji premijer Aleksandar Vučić, a Dumanović i Trbović sve vrijeme tvrde da su pripadnici tog odjeljenja srpskog MUP-a imali naredbu da tajno snimaju komemorativni skup u Potočarima.

Otkako su u oktobru prošle godine sve o tom tajnom snimanju ispričali prvo za Al DŽaziru, a potom i za druge medije, njihov život se potpuno mijenja na gore. Dumanović je tog 11. jula 2015. bio u Potočarima, Trbović nije, ali je bez ikakvog kolebanja podržao svog kolegu u borbi za pravdu.

Policija ih 31. decembra 2016. obojicu hapsi zbog navodne zloupotrebe položaja. U pritvoru su proveli mjesec i po dana. Kako kažu za Danas, u pritvoru su korektno postupali prema njima, čak su i dobili pohvale zbog toga što su uradili.

Inače, u avgustu prošle godine, pet mjeseci prije hapšenja za koje je nedavno Služba Zaštitnika građana utvrdila da je bilo nelegalno, podnijeli su krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamjenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, smatrajući ih odgovornim za naredbu da tajno snimaju komemorativni skup.

Međutim, njihove krivične prijave su odbačene u najkraćem mogućem roku, za samo 15 dana, da bi potom njih država tužila zbog navodnog odavanja službene tajne, i pored toga što je potvrđeno da pripadnici OOD-a nisu bili prijavljeni kao dio delegacije Srbije.

Prema zakonima BiH, pripadnici snaga bezbjednosti strane države ne mogu sprovoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja države BiH.

Takođe, iako je služba Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti već dva puta naložila MUP-u Srbije da objavi informacije o angažovanju 19 policijskih službenika u Potočarima, MUP odbija da to učini, odnosno da podatke dostavi Sindikatu policije Sloga.

U međuvremenu, bivšim policajcima su uručeni otkazi, prvo Trboviću, a potom i Dumanoviću. I dalje nemaju posao. Mladen pokušava da obezbijedi normalan život svojoj porodici povremenim radom u inostranstvu, dok Milan živi od pomoći roditelja i prijatelja. Zakonom mu je zabranjeno da se bavi svojom profesijom jer je u toku sudski postupak protiv njega.