Zakon o Holokaustu u Poljskoj: Preispitivanje na Ustavnom Sudu

Zakon o Holokaustu u Poljskoj: Preispitivanje na Ustavnom Sudu
Share

Poljska je zadnjih dana pod diplomatskim pritiskom zbog nacrta novog zakona o Holokaustu, a koji treba dosadašnji kontekst suodgovornosti Poljske u ovom zločinu i nazive koncentracionih lagera sa prefiksom “poljski” regulisati i zabraniti.

Prema predloženom zakonu biće zabranjeno kriviti Poljsku zbog nacističkih zločina, kao i to da se koncentracioni logori na teritioriji Poljske ne smiju više nazivati “poljski koncentracioni lager”, kao do sada. Kritičari ovog zakona smatraju da je pozadina ovog zakona politički motivisana i da je povezana sa jačanjem desno orijentisanih populista.

Ovaj zakon je posljedica jačanja nacionalizma u Poljskoj i skretanja u desno, umjesto da se otvori javna debata o vlastitoj odgovornosti, kaže Maleen Guergen, urednik njemačkog TAZ-a.

Međunarodna zajednica protiv zakona o holokaustu

Izreal tvrdi da bi Zakon o holokaustu mogao doprinijeti prikrivanju zločina u Poljskoj koji su počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svjetskog rata. Poljsko-izraelski odnosi su nakon objavljivanja zakona na prilično hladnom nivou.

Kritike i upozorenja dolaze i iz SAD.  Američki državni tajnik Rex Tillerson izrazio je zabrinutost da bi u Poljskoj zakon mogao ograničiti slobodu izražavanja i akademska istraživanja.

Ustavni sud treba da preispita zakon

Predsjednik Poljske Andrzej Duda potpisao je u utorak ovaj zakon o holokaustu, ali je vjerovatno zbog diplomatskog pritiska, zatražio od Ustavnog suda da ga razmotri.