Evropski parlament: Danas odluka o ukidanju zimskog i ljetnog računanja vremena

Share

Na današnjoj sjednici Evropskog parlamenta, zastupnici će tražiti od Evropske komisije da predloži ukidanje zimskog i ljetnog računanja vremena.

Već nekoliko godina pojedine evropske zemlje se zalažu za ukidanje pomjeranja sata za zimsko i ljetno računanje vremena. Nakon brojnih rasprava i saslušanja, Evropski parlament je odlučio reagovati. Poslali su saopštenje u kojem piše da je pritisak javnosti toliko velik da je krajnje vrijeme da se razmisli o ukidanju pomjeranja sata.

Inicijativa je uslijedila zbog sve više dokaza o negativnom uticaju pomjeranja sata dva puta godišnje, zbog čega su građani često izražavali zabrinutost. Na raznim analizama utvrđeno je da promjena računanja vremena za jedan sat, ima loš uticaj na zdravlje ljudi i na sigurnost u saobraćaju.

U prijedlogu rezolucije stoji da nema nikakvih dokaze za bilo kakve pozitivne efekte kod promjene računanja vremena dva puta godišnje, te da se građani često žale zbog negativnih posljedica. Prema istraživanjima, promjena računanja vremena povećava rizik od srčanih bolesti kod starijih osoba. Osim toga, raste broj saobraćajnih nesreća, a djeca bilježe slabije rezultate u školi.

Zastupnici će danas pozvati Evropsku komisiju da predloži ukidanje prakse da se kazaljke svakih šest mjeseci pomjeraju za jedan sat unaprijed ili unazad. Glasanje o rezoluciji se očekuje u podne.

Ljetno i zimsko računanje vremena već je ukinuto u Rusiji, Turskoj, Bjelorusiji i na Islandu.