11 zemalja povećava finansijsku pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA)

11 zemalja povećava finansijsku pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA)
Share

Grupa od 11 zemalja pristala je da narednih mjeseci poveća financijska sredstva za agenciju UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), kako bi joj nadoknadili sredstva koja će joj uskratiti Sjedinjene Američke Države.

NJUJORK – Sedam država – Švajcarska, Finska, Danska, Švedska, Norveška, Njemačka i Rusija već su prebacile sredstva, dok su četiri – Belgija, Kuvajt, Holandija i Irska, obećale da će to uskoro učiniti, izjavio je čelnik UNRWA-e Pjer Krejenbil, prenose agencije.

On je pokrenuo kampanju kako bi UNRWA ove godine prikupila oko 800 miliona dolara za pomoć palestinskim izbjeglicama u Siriji, Libanu, Jordanu i na palestinskim teritorijama.

U Pojasu Gaze juče je održan jednodnevni štrajk zaposlenih u UNRWA zbog američke odluke o smanjenju godišnjeg doprinosa za rad agencije koja drži 278 škola u Gazi, a pohađa ih oko 300.000 učenika.

UNRWA se finansira uglavnom dobrovoljnim prilozima zemalja članica UN, a Sjedinjene Države dosad su bile daleko najveći donator.

Vašington je 16. januara objavio da će uskratiti 65 miliona dolara – više od pola svog planiranog doprinosa za ovu godinu – i zatražio da agencija sprovede reforme, ne precizirajući koje.