Predsjedništvo BiH: Biografije, portreti i aktivnosti

Predsjedništvo BiH: Biografije, portreti i aktivnosti
Share

Na službenoj stranici Predsjedništva BiH mogu se vidjeti biografije i fotografije aktuelnog sastava Predsjedništva, kao i njihove aktivnosti.

Biografije

Biografije aktuelnih članova pokazuju, u svakom slučaju da se radi o ljudima koji nisu početnici. Razlike su u suštini, barem kad se upoređuju na jednoj strani biografije Džaferovića i Komšića, na drugoj Dodika.
Prva dvojica imaju tipičnu, pragmatičnu, može se reći, „školsku“ biografiju, fokusiranu na bitne momente i funkcije, bez tendencioznih „podgrijavanja“ i „napuhavanja“ nebitnih detalja.
Dodikova biografija je suprotna: tendenciozna i fokusirana na nebitne detalje. Iako bi i njegova „školska“ biografija ostavila fenomenalan dojam iskusnog političara. Ovako, tendenciozna i „napuhana“ već ostavlja dojam da se radi o nekome ko nije dorastao funkciji kojom se predstavlja jedna država i njeni građani, te ima druge namjere ili ne zna ni on šta bi.

Za nekoga ko nije iz BiH, a ko bi se zainteresovao za te biografije, podsvjesno bi imao dilemu da li je na stranici neka greška. Jer biografija „Dodika“ nije u skladu sa drugom dvojicom, niti je u skladu sa porukom web stranice „Predsjednik države BiH“.

Vjerovatno bi neki npr. Njemac pomislio da se radi o nekom predstavniku ruskog, srpskog ili kozačkog udruženja, ili tako nešto.

Dalje za razliku od Džaferovića i Komšića, Dodikova biografija koristi neustavnu i pravno neosnovanu formulaciju „srpski član Predsjedništva“ što bi prethodnu konstataciju i dilemu moglo strancu i da objasni, ali da dovede do podsvjesne zbunjenosti da li se radi o nekoj grešci, pa je neko iz neke druge države „zalutao“ u Bosnu i Hercegovinu. Istu zloupotrebu je koristio i bivši član Predsjedništva Dragan Čović, koji je njegov bivši kabinet u blizini njegove kuće nazvao „hrvatskim“.
Da ne bi elaborirali Ustav BiH, dovoljno je samo prihvatiti činjenicu da je opis poslova i njihovih dužnosti isti. Dakle, ne postoje posebni tekstovi i dokumenti kojima se regulišu „poslovi, dužnosti i obaveze“ za srpskog, bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva, nego samo specifikacija posla člana Predsjedništva. To da su iz reda „naroda“ je samo Daytonski kompromis, a kako bi se zadovoljili apetiti tadašnjih aktera.

Član Predsjedništva mora da služi svim građanima BiH, na svakom njenom pedlju. I to onoj većini koja čini kvalitet jedne države. Ta kvota u BiH je negdje oko 65% građana BiH.

Fotografija

Postoji suštinska razlika i poruka sa fotografija „portreta“ članova Predsjedništva. Opet se u jedan „koš“ mogu staviti Komšićeva i Džaferovića, a u drugi Dodikova.
Prva dvojica su fotografisana od profesionalnog fotografa. Ali su i prirodni na fotografiji. Pozadina, kompozicija sa BiH zastavom, te motiv „Komšić“ ili „Džaferović“ ostavljaju utisak pozitivnosti, opuštenosti. I gledaju u objektiv kamere. A što „kontaktira“ i daje „povjerenje“ promatraču.

Kod Dodika i to nije kako treba.

Portret bi se u fotografskom žargonu mogao nazvati „sklepan“. Namjerno ili ne, fotograf nije uhvatio motiv „Dodika“ kako treba. Da li je tu bila frka-trka zbog dodatne zastave, može se pretpostaviti, ali Dodikov portret je nedostojan portreta jednog člana Predsjedništva. Fotografija ostavlja dojam diletantnosti i narušava harmoniju ambijenta. Izbjegavanje gledanja u „objektiv“ dodatno stvara nelagodu kod promatrača, te i dozu podcjenjivanja.

Aktivnosti

Što se tiče aktivnosti i tu su dva „tabora“. Dodik je „prenio nadležnosti entiteta“ u Predsjedništvo BiH, te je navedeno da „putuje u Sankt Peterburg otvoriti Trgovinsko predstavništvo Republike Srpske“. I to je to…
Iako je barem formalno postao Predsjedavajući Predsjedništva BiH?!
Njegove predizborne poruke, svele su se na spomenutu aktivnost u Sankt Petersburgu i na ove:
– Nosanje zastave entiteta, iako zastava BiH predstavlja i njeno unutrašnje uređenje.
– Djetinjasto „pljuvanje“ po službi koja je najprofesionalnija i najneutralnija kad je u pitanju obezbjeđivanje članova Predsjedništva, umjesto da je kao što priliči, bez pljuvanja, pokušao da svoje obezbjeđenje integriše u tu profesionalnu službu.
– Navodno telefoniranje s nekim ko je identifikovan i ko mu je prijetio. Te se mora svako zapitati da nije on taj. Pogotovu ako nije „s njim“, u projektu rušenja. Taktika i represalije totalitarnih društava.
– Pljuvanje po Danu Državnosti BiH, Sudu BiH, OSA-i

Kod Džaferovića i Komšića, standardne aktivnosti člana Predsjedništva. Uglavnom protokolarne, jer Dodik, kao Predsjedavajući, ne saziva sjednice, te ne mogu da rade operativno.

Dakle, od Dodika do sada samo šteta u Predsjedništvu BiH. Svim građanima Bosne i Hercegovine, osim onih par hiljada koji na osnovu tih „provokacija“ i stvaranja konflikta, mjesečno kasiraju od 5 do 10 hiljadarki najmanje.

A ti narode se „puši“ tj. „puši“.

H.M.