Putin: Napraviti modernu šemu evropske i međunarodne sigurnosti

Putin: Napraviti modernu šemu evropske i međunarodne sigurnosti
Share

Ruski predsjednik ocijenio da bi treći svjetski rat imao najpogubniji uticaj na čovječanstvo, te bi, kako je davno rekao Einstein, četvrti bio vođen palicama i kamenjem.

Ne znam kakvim oružjem će se voditi treći svjetski rat, ali četvrti će se voditi palicama i kamenjem, citirao je predsjednik Rusije Vladimir Putin njemačkog naučnika Alberta Einsteina u tradicionalnom godišnjem programu “Direktna linija s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”.

On je ocijenio da će treći svjetski rat imati najpogubniji uticaj na čovječanstvo.

“Nije bilo globalnih sukoba, jer je u svijetu među vodećim silama uspostavljen strateški paritet. Bez obzira koliko to zvučalo neprijatno, reći ću vam – strah od međusobnog uništenja obuzdavao je i prisiljavao vojne sile da se međusobno poštuju“, naglasio je Putin, prenosi Tass.

Dodao je i da je vrijeme da se sjedne za pregovarački sto i da se napravi moderna šema evropske i međunarodne sigurnosti.

Rusija štiti svoje interese

Putin se tokom emisije uzdržao da odgovori kada bi odnosi sa Zapadom mogli poboljšati i istakao da Moskva mora da štiti svoje interese.

“Ne mogu da dam tačan vremenski okvir, ali mogu da pojasnim uslove za to. Za Rusiju jasno je da moramo da zaštitimo svoje interese i da to stalno radimo, bez grubih i neobičnih metoda, ali moramo da zaštitimo naše interese u sferama ekonomije i sigurnosti”, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima Rusija uvijek traži kompromise i dodao da će se pritisak na Rusiju okončati kada zapadni partneri shvate da su metode koje koriste “neefikasne, kontraproduktivne i štetne za sve”.

“Oni Rusiju vide kao prijetnju. Oni smatraju da Rusija postaje njihov konkurent. Ja na to gledam kao na pogrešnu politiku”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije