Premijer Kosova: Vučić nam ne može bezgranično testirati strpljenje

Premijer Kosova: Vučić nam ne može bezgranično testirati strpljenje
Share

Ultimatum je pogrešan pristup, jedina formula je legitimna i ustavna osnova, kaže premijer Kosova.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj poručio je u srijedu preko Facebooka da nema podjele Kosova, niti će biti razmjene teritorija.

On je na ovoj društvenoj mreži napisao da se Srpska lista treba vratiti za stol i diskutirati o zajedničkim temama za dobrobit svih građana Kosova.

“Ultimatum je pogrešan pristup, jedina formula je legitimna i ustavna osnova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba shvatiti da naše strpljenje nije bezgranično i da ćemo braniti naše pravo”, napisao je Haradinaj.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj je kazao kako mu se ne sviđa retorika koju Vučić i direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Marko Đurića koriste kada govore o Policiji Kosova.

On smatra da je jezik kojim o pripadnicima policije govore Vučić i Ðurić “rasistički, šovinistički i neprihvatljiv”.

Dodao je da policijska akcija privođenja Ðurića u ponedeljak u Mitrovici nije bila usmjerena protiv zajednice kosovskih Srba, već protiv “službenika” koji je, prema stavu kosovskih institucija, ilegalno stupio na Kosovo.

“Jezik koji za Policiju Kosova koriste Vučić i Ðurić je rasistički, šovinistički i neprihvatljiv. Ova akcija nije bila uperena protiv zajednice kosovskih Srba. Tim prije jer je Policija Kosova multietnička institucija, a i mnogi njeni članovi su iz srpske zajednice“, naveo je Hoxhaj na svom Facebook profilu.

Ponovio je da srbijanski zvaničnici, koji, kako je naveo, misle da mogu kršiti Ustav i zakone Kosova, kao i sporazume postignute u Briselu, nisu u pravu i oni će, naveo je on, odgovoriti po zakonu.

Zaključio je da je policija prilikom hapšenja Đurića postupala po zakonima i Ustavu Kosova, uz poštovanje sporazuma koje su predstavnici Srbije i Kosovepostigli u Briselu.

Predsjednik Skupštine, Kadri Veseli reagovao je nakon hapšenja Marka Đurića.

“Država Kosovo je danas primjenila svoje zakone i ostvarila puni suverenitet. Republika Kosovo ne dozvoljava nikakvu provokaciju i Srbija mora da shvati da ova zemlja ima vlasnika kuće. Mi nećemo provocirati Srbiju, očekujemo da budu pažljiviji u poštovanju suvereniteta naših teritorijalnih granica. Koliko oni budu korektni, toliko ćemo i mi biti korektni. Nije nam trebao ovaj dan, ali srbijanski zvaničnici trebaju razumijeti da na Kosovu mogu ući samo uz dozvolu kosovskih državnih organa. Kosovo je posvećeno normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali volja treba postojati sa obje strane. Pozivam sve građane Kosova bez obzira na etničku pripadnost da budu mirni i da ne reaguju na nikakvu vrstu provokacije”, izjavio je Veseli.

Izvor: Agencije