Krstičević: Hrvatska kupuje vrhunske avione

Krstičević: Hrvatska kupuje vrhunske avione
Share

Hrvatska će od Izraela kupiti 12 polovnih borbenih aviona F-16 Barak za što će platiti 400 miliona eura.

Odluku da Hrvatska kupi izraelske borbene zrakoplove potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prokomentirao je kao “projekt koji jamči sigurnost, suverenitet Republike Hrvatske”, ali i kao “veliku odluku o zadržavanju sposobnosti nadzora hrvatskoga zračnog prostora i zadržavanja tradicije borbenog zrakoplovstva”.

Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske prihvatilo je u utorak navečer mišljenje stručnog tima Ministarstva obrane da je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni zrakoplov ponuda Izraela i dalo preporuku Vladi Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Riječ je o 12 polovnih borbenih zrakoplova F-16 Barak.

“Mislim da je to ogroman iskorak za hrvatsku vojsku. Proces je bio dug godinu dana i vodili smo ga vrlo sustavno. Odluka je odgađana 15 godina zbog nedostatka jedinstvene vizije za razvoj te sposobnosti Hrvatske vojske i zbog smanjenog proračuna”, kazao je Krstičević.

Ogroman tehnološki iskorak

Podsjetio je da je zahtjev za dostavu ponuda poslan na pet država (SAD, Švedsku, Izrael, Grčku i Južnu Koreju) i da su ponude predstavljene vrlo transparentno pred stručnim timom.

“Hrvatska vojska radi ogroman tehnološki iskorak. Jasno da je to trošak, ali s Izraelom ćemo napraviti strateško partnerstvo, pa je to i investicija. Tu je prilika za ulaganje”, naglasio je Krstičević.

Odgovarajući na kritike da je riječ o starim, polovnim zrakoplovima, rekao je da su kritike uvijek opravdane.

“Četiri ključna parametra za odabir bila su strateško partnerstvo, sposobnost aviona, financijski dio i investicije. Kad gledamo financijsku stranu, ponuda države Izreal je tri milijarde kuna (400 milijuna eura). Ponuda švedskog Gripena (sic!) bila je 8,5 milijardi kuna (1,14 milijardi eura). To su još dva Pelješka mosta. Možemo li mi u ovom trenutku to napraviti?”, upitao je.

Smatra da je F-16 Barak “vrhunski avion”, ali i ocjenjuje važnim da Hrvatska “dobiva mentora i logistiku Izraela”.

Avioni stari gotovo 30 godina

Sjednicu Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost sazvali su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Odlučeno je da je najpovoljnija ponuda za Hrvatsku višenamjenski borbeni zrakoplov iz ponude Izraela.

Riječ je o najvećoj vojnoj investiciji u povijesti suvremene Hrvatske, koja iznosi, neslužbeno se saznaje, približno tri milijarde kuna (400 milijuna eura).

Zrakoplovi su stari gotovo 30 godina i proizvedeni su u 1980-ima, a Hrvatskoj pri kupovini jamstva daje Izrael.

Izraelska ponuda odabrana je među četiri ponude razmotrene na javnom natječaju.

Nova eskadrila trebala bi profunkcionirati 2023. godine, kad istječe uporabni rok za postojeću hrvatsku eskadrilu MiG-ova.

Penzionisani hrvatski pilot Ivan Selak rekao je da su avioni koje Hrvatska kupuje od Izraela — stari.

Selak je u Dnevniku Nove TV iznio niz kritika na nabavku izraelskih aviona.

„Imao sam priliku da letim na borbenom avionu F-16. To je odličan, agilan i visoko manevrabilan avion koji je dobro opremljen. Sjedinjene Američke Države su ponudile blok 70,72 što je naučna fantastika, tu su i avioni ponuđeni od Grka i Izraelaca. Avioni koji će doći u Hrvatsku, a biće stariji od pilota koji će njima letjeti, nisu dobra opcija za Hrvatsku“, rekao je Selak, a prenosi portal „Index.hr“, koji u naslovu navodi da su avioni „stare kante“.

„Ne favorizujem nijedan avion i nemam nikakvo interesovanje, ali želim da upozorim da se naši piloti na izraelskim F-16 zasigurno neće naletjeti. Najveća mana F-16 ’Barak‘ je što su njime letjeli Izraelci koji su najbolji piloti na svijetu i najbolje ga koriste. Oni su ih izraubovali. Kad je avion proizveden osamdesetih godina prošlog vijeka, proizvođač je jasno naveo da je njegov životni vijek 30 godina i 8.000 sati. Ti avioni su već letjeli toliko“, zaključio je Ivan Selak.

Ipak, hrvatski penzionisani general Anton Tus ima potpuno drugačije mišljenje od Selaka.

„On ima te resurse, to nisu potrošeni resursi, kada bi oni bili sa životnim vijekom od 30 i više godina, onda bi on bio u pravu, ali s 20 godina to je pola njegovog životnog vijeka. To još nije otpisan avion, njemu će trebati od 15 do 20 godina pre nego što bude morao da se zameniti. To je sasvim normalno, pravi pilot jasno voli da ima novi avion. Mislim da su ti avioni u normalnom stanju, samo treba sprovoditi redovne preglede i tehnička ispitivanja“, rekao je Tus o starosti aviona.

Ipak, i po komentaru generala Tusa izgleda da će životni vijek trajanja ovih aviona biti veoma kratak. Jer, ako nova eskadrila treba da bude “operativna” tek 2023. godine, onda će tada ovi avioni biti stari 25 godina tj. ostaće im još nešto oko 5 godina “do penzije”. Dakle, upravo kad ovi avioni nakon 10 godina budu otplaćeni, Hrvatska će morati ponovo da kupuje nove.

 

Izvor: Agencije