Kosovo i BiH: Moguće ukidanje taksi, ako se ukinu restrikcije pri kretanju ljudi, robe i usluga

Kosovo i BiH: Moguće ukidanje taksi, ako se ukinu restrikcije pri kretanju ljudi, robe i usluga
Share

Delegacije BiH i Kosova su se usaglasile da su ovim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu te da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da je delegacija BiH na sastanku insistirala na što hitnijem rješavanju problema kako bi bila spriječena dalja šteta po privrednike u BiH.

Prištinska delegacija informisaće nadležne organe o inicijativi BiH, uz isticanje potrebe da u što skorije vrijeme budu stvoreni uslovi za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

Sastanku su, osim zvaničnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i resornog ministarstva iz Prištine, prisustvovali i predstavnici CEFTA-e.

Majlinda Hafizi, predstavnik Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsedava CEFTOM, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu daljih integracijskih procesa, te izrazila uverenje da će u ovom slučaju u najskorije vreme biti pronađeno adekvatno rešenje u interesu obe strane.

Po nekim procjenama Bosna i Hercegovina na godišnjem nivou zbog ucjena srbijanskog i političkog klana bosanskih Srba gubi više stotina miliona eura u razmjeni sa Republikom Kosovo. Ako se pogleda „milionski“ način vladavine nacionalističkog režima u manjem BiH entitetu i optužbe opozicije prema Vučićevom režimu u Srbiji može se veoma lako doći to teze da je „ljubav“ između Dodika i Vučića povezana sa 15 miliona eura eventualne provizije koju je Vučić isplatio na ime više stotina miliona eura koji su umjesto u BiH otišli u Srbiju. MAGistral je opširno pisao o ovoj temi na ovom linku: OVDJE.