Ambasada SAD: Pomno pratimo naoružavanje i druge sigurnosno relelevantne faktore

Ambasada SAD: Pomno pratimo naoružavanje i druge sigurnosno relelevantne faktore
Share

“Mogućnost postojanja paravojnih organizacija, ilegalnih kampova za obuku ili neproprocionalne nabavke oružja i/ili opreme značajan je razlog za zabrinutost i može predstavljati potencijalnu prijetnju stabilnosti. Apelujemo na sve relevantne institucije da hitno istraže ova pitanja i da poduzmu odgovarajuće korake, bilo pravosudne ili administrativne , ukoliko istrage pokažu da su potrebni”, naveli su iz Ambasada SAD za N1.

Stabilnost je važan prioritet u svakoj zemlji. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država nastavlja usko sarađivati sa lokalnim institucijama da bi pomogla u poboljšanju sigurnosne situacije što je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, rečeno je za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

S obzirom na to da se gotovo svakodnevno pojavljuju informacije o navodnom postojanju paravojnih formacija, vojnih obuka bh. državljana, kako na teritoriji BiH, tako i na lokacijama izvan države, iz Ambasade SAD kavode da  pomno prate ova pitanja.

Da li postoji potreba za eventualnom sjednicom Vijeća za implementaciju mira u BiH?

“Upravni odbor ambasadora tokom svojih redovnih sastanaka raspravlja o brojnim temama, uključujući i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Ambasada SAD nastavlja pomno pratiti ova pitanja”, navedeno je iz Ambasade SAD za N1.