Putin Vučiću: Rusija snažno osuđuje akcije Prištine

Putin Vučiću: Rusija snažno osuđuje akcije Prištine
Share

U saopštenju iz Predsjedništva Srbije navedeno je da je Vučić danas Putina informisao o posljednjim događajima na Kosovu, posebno o “brutalnom napadu na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kojeg su albanske snage pretukle bez ikakve krivice”.

Predsjednik Vučić je saopštio predsjedniku Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mjera protiv Ruske Federacije, te da neće protjerivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o posljednjim dešavanjima na Kosovu.

– Predsjednik Vučić je zatražio mišljenje i savjet predsjednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i djela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja – saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

U saopštenju se navodi da je predsjednik Putin rekao predsjedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na KiM, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.

– Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika – rekao je Putin.

Putin je istakao da Rusija jedino prihvata provođenje u djelo rezolucije 1244 SB UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat, saopšteno je.

– Predsjednik Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta. Putin je naglasio i da je svestan pritisaka koji se vrše na predsjednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme, i istakao da će dvojica predsjednika ostati u kontaktu – navodi se u saopštenju.

Na kraju razgovora obojica predsjednika su izrazili nadu i očekivanje da će zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rješavati mirnim putem.

Predsjednik Putin je, takođe, ukazao na to da se ekonomski odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije razvijaju na najbolji mogući način, uz rast od 23 odsto u trgovinskoj razmijeni, kao i da očekuje još značajniju saradnju i još veći priliv međusobnih investicija između dve zemlje.
Vučić je iskoristio je i ovu priliku da čestita predsjedniku Putinu na ubjedljivoj pobjedi na izborima u Ruskoj Federaciji i izrazio uvjerenje da će njegova pobjeda doprinijeti unaprijeđenju rusko-srpskih odnosa.
Vučić je iskazao izraze najdubljeg saučešća povodom užasne tragedije u Kemerovu i rekao da srpski narod zajedno sa ruskim danas žali ogroman broj žrtava, među kojima je i veliki broj dece.

Predsjednik Vučić je saopštio predsjedniku Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mjera protiv Ruske Federacije, te da neće protjerivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.

Predsjednici Vučić i Putin dogovorili su da zbog ozbiljnosti sveukupne političke situacije budu u stalnom kontaktu.

Izvor: Agencije