Putin prije izbora: Na zapadu “simbol zla”, ali i poštovanja

Putin prije izbora: Na zapadu "simbol zla", ali i poštovanja
Share

Vladimir Putin veliki je favorit za pobjedu na ruskim predsjedničkim izborima koji će se održati u nedjelju – on je omiljen u Rusiji, a na Zapadu od njega prave “osovinu zla” protiv koje se okuplja NATO.

Prema redovnim anketama Sveruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja, Putin će sigurno dobiti više od 60 odsto glasova, jer uživa oko 70 odsto podrške birača.

Za milione Rusa Putin je čovjek koji je donio stabilnost nakon političkog i ekonomskog haosa u devedesetim godinama prošlog vijeka. On je obnovio vlast i ugled Moskve na međunarodnoj pozornici izgubljen nakon raspada SSSR-a.

“Putin je poput ogledala u kome svako može da vidi ono što želi”, ističe u razgovoru za zapadne medije politički analitičar Konstantin Kalačov.

On ukazuje na činjenicu da jedni smatraju da je Putin podigao Rusiju, koja je bila na koljenima, te obnovio vojsku i vojnu industriju.

Za druge je Putin onaj koji je podigao životni standard građana i obezbijedio da isplatu penzija na vrijeme.

U inostranstvu, pak, o njemu imaju potpuno drukčiju sliku – Putin se nerijetko pojavljuje na naslovnim stranama novina kao simbol apsolutnog zla.

“To što ga smatraju najvećim neprijateljem Zapada – znači da mu priznaju status najvećeg političara”, ističe Kalačov i objašnjava: “Ako vas se boje, znači da vas poštuju”.

Putina na Zapadu optužuju, između ostalog, da je uveo Rusiju u ukrajinski sukob i da je kriv za doping afere ruskih sportista.

Ruski predsjednik je posebno razjario zapadnu vojnu alijansu kada je Rusija ušla u sirijski konflikt na strani predsjednika Sirije Bašara el Asada i potpuno promijenila odnos snaga na terenu.

Međutim, u očima Vladimira Putina sve te zamjerke zapravo pokazuju da snažna Rusija smeta Zapadu. Upravo zato je ruski predsjednik odlučio da vodi kampanju za izbore 18. marta pod sloganom: “Snažan predsjednik snažne zemlje!”.

Tako je u govoru u parlamentu početkom marta Putin predstavio novo, kako je naglasio, nepobjedivo rusko oružje, poručivši Zapadu: “A sad ćete nas slušati!”.

Prema anketama, njegov najveći suparnik je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin, koji ima podršku tek oko osam odsto birača.

Rusi se najviše boje povratka nestabilnosti kakva je vladala u devedesetim godinama prošlog vijeka. Taj strah je posebno snažan izvan Moskve.

“Ne vidim nijednog drugog kandidata koji bi mogao biti naš vrhovni komandant”, rekao je čuveni filmski režiser Nikita Mihalkov pred stotinjak hiljada ljudi na mitingu u Moskvi.

Tako razmišlja veliki broj Rusa, pa će Putin, sa velikom vjerovatnoćom, još šest godina predvoditi Rusku Federaciju, uprkos sve namrštenijim pogledima iz zapadnih prijestonica.

Izvor: Agencije