PyeongChang: Marit Bjørgen se upisala u historiju ZOI – Kratki pregled događaja

Share

Posljednjeg dana 23. zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu podijeljena su četiri kompleta medalja, a zlato su osvojili takmičari iz Norveške, Švedske, Rusije i Njemačke.

Kratki pregled događaja:

U zadnjoj disciplini Igara Marit Bjørgen je osvojila je zlato u utrci skijaškog trčanja na 30 kilometara.

Do svoga osmog olimpijskog zlata Norvežanka je došla sa skoro dvije minute prednosti ispred srebrene Kriste Pärmäkoski i bronzane Stine Nilsson.

Tridesetsedmogodišnja Marit Bjørgen se tako upisala u historiju olimpijskih igara, kao jedina koja je osvojila 15 medalja.

Bjørgen je u PyeongChangu ukupno osvojila pet medalja, zlato na 30 kilometara i štafeti 4x5km, srebro u skiatlonu i bronzu u ekipnom sprintu i na 10 km slobodnim stilom.

Njemački bob tim, predvođen pilotom Francescom Friedrichom, očekivano je osvojio zlatnu medalju. Srebro sa 53 stotinke zaostatka podijelile su druga posada Njemačke i Južna Koreja.

Ženska reprezentacija Švedske osvojila je zlatnu medalju u karlingu pobjedom u finalu protiv Južne Koreje sa 8:3, dok je bronza pripala takmičarkama iz Japana koje su bile bolje od Velike Britanje sa 5:3.

Na muškom hokejaškom olimpijskom turniru slavila je reprezentacija Rusije nakon što je u finalu u produžetku pobijedila Njemačku sa 4:3 (1:0, 0:1, 2:2 – 1:0). Pobjednički pogodak postigao je Kiril Kaprizov u 10. minuti produžetka.

Hokejašima Rusije ovo ukupno deveto olimpijsko zlato, a drugo pod neutralnom zastavom, dok su prethodne titule osvojili pod zastavom Sovjetskog Saveza.

Posljednjeg dana Zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu obilježio je veliki skandal.

U paralelnom slalomu u snowboardu u borbi za srebrenu medalju Slovenac Žan Košir je bio bolji od Južnokorejca Lee Sanghoa. Slovenac je prvi prošao kroz cilj, što se može vidjeti na snimku, sudije su odlučile pobjedu dodijeliti domaćem takmičaru.

I sam Lee je znao da je izgubio, ali kada su ga proglasili pobjednikom duela postupio je nesportski i slavio je kao da je Košira ostavio barem sekundu iza sebe.

Koširu je na taj način oduzeta zaslužena srebrena medalja, te se morao zadovoljiti bronzanom, dok je zlato osvojio Švicarac Nervin Galmarini.

Igre su službeno zatvorene gašenjem olimpijskog plamena u 12 sati.

Naredne Zimske olimpijske igre bit će organizirane 2022 godine u glavnom gradu Kine, Pekingu.

Peking će tako postati prvi grad koji je organizirao i ljetnje i zimske Olimpijske igre, a četiri godine uoči tog događaja, cijeli svijet, kao i organizatore, najviše brine veliko zagađenje zraka, koje je predstavljalo problem, i tokom ljetnih igara 2008. godine.