Književnost: Najčitanije i najprodavanije knjige 21. vijeka

Share

“Knjige ne diramo i ne čitamo. Ponekad, iz očaja, uzmemo poneku knjigu i kad se iznenada suočimo sa njenom ljepotom i pameću – to nas dotuče. Bolje da je nismo ni uzimali. Ne bismo znali kako je prazno i pusto živjeti bez knjiga”

― Duško Radović

U današnjem vremenu gdje se živi ubrzano i gdje je tehnologija postala svakodnevnica, kultura čitanja i dalje nekako opstaje, najbolji dokaz za to je prodaja knjiga širom svijeta koja se danas broji u milionima. Svjetski klasici su ostali obavezna literatura u osnovnim i srednjim školama. Prava vrijednost klasika jeste u tome da nisu prolazni i da se danas rado kupuju i čitaju.

Tako imamo, na primjer, Orvelovu knjigu “1984” koja se od svog objavljivanja prodala u 30 miliona kopija širom svijeta, Sent Egziperijevog Malog Princa prodatog u 140 miliona kopija i Servantesovog Don Kihota sa čak 500 miliona prodatih kopija.

Šta se to od savremene književnosti danas čita? I šta to govori o nama?

Ukoliko za izvor uzmemo najveću internet knjižaru i njenu statistiku prodaje knjiga, Amazon, od početka 21. vijeka pa sve do 2018. godine pronaći ćemo mnoge poznate naslove, koje smo bar jednom pročitali.

Harry Potter serijal očekivano zauzima mjesto najprodavanije knjige u svakoj godini u kojoj je neki od nastavaka objavljen, prodavši se ukupno u 225 miliona kopija širom svijeta.

Vidljivo je da je pitanju bilo vrijeme potrage za magijom i misterijom među stranicama knjiga, kao i za bržim načinima napredovanja u životu, poslu, ljubavi. Izgleda da je čovjek sa početka 21. vijeka bio neodlučan i podijeljen u svojoj potrebi da pronađe ravnotežu između poslovnog i privatnog plana.

Najprodavanije knjige u periodu 2000-2009:

2000 – Harry Potter i vatreni pehar je četvrti dio serijala knjiga o Harry Potteru, gdje se Harry, sada već kao mladi čarobnjak, vraća na četvrtu godinu studiranja na Hogvortsu, gdje se održava Tročarobnjački turnir, najopasniji turnir za mlade čarobnjake.

2001 – Ko je pojeo moj sir? Knjiga Spencera Johnsona prodata je u preko 10 miliona kopija. Ova sjajna knjiga  je uputstvo o tome kako izaći na kraj sa izazovima sa kojima se susrećemo na poslu i u privatnom životu.

2002 – Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t? Knjiga Jima Collinsa je analiza o kompanijama iz devedesetih godina koje su vremenom uspjele da trijumfuju. Tu su i savjeti o tome kako čak i loše kompanije mogu da osiguraju sebi uspjeh kroz vrijeme.

2003 – Harry Potter i Red Feniksa je peti je dio serijala koji nas vraća nazad u magični svijet Harry Pottera. Lord Voldemor je napokon dobio svoje tijelo i nikada nije bio opasniji, a ponovo pokrenuti Red Feniksa pokušava da mu stane na put.

2004  Da Vinčijev kod Dana Browna postao je svjetski bestseler sa preko 80 miliona prodatih kopija. Ovo je nastavak serijala priča o profesoru Robertu Langdonu koji nas vodi u Pariz, dok pisac pokušava da objasni verziju postojanja Isusa Krista kao običnog čovjeka i zavjeru na kojoj se zasniva katolička crkva.

2005  Harry Potter i princ miješane krvi šesti je dio serijala gdje Dambldor priprema Harrya za finalni obračun sa Voldemorom. Princ miješane krvi prati Harrya kroz cijelu knjigu, a tek na kraju pokazuje svoje pravo lice.

2006  Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t? Jim Collins se ponovo našao na listi.

2007 – Harry Potter i pokloni smrti, je sedmi i posljednji dio priče o mladom čarobnjaku, u kojoj Harry više nije na Hogvortsu, nego na svom putu da uništi Lorda Voldemora.

2008 – Nova zemlja Eckhart Tollea je duhovni vodič i nudi nam savjete kako da pronađemo našu pravu svrhu postojanja i učinimo svoj život boljim, kao i bolji svijet gdje živimo.

2009 – Izgubljeni simbol Dana Browna govori o Robertu Langdonu, poslanog u Washington, gdje je njegov mentor kidnapovan, a on mora otkriti gdje se nalazi tajna masonska piramida u Washingtonu kako bi ga spasio.

Najprodavanije knjige u periodu 2010-2017:

Druga decenija 21. vijeka je bila nešto raznovrsnija u naslovima koji su bili najčitaniji. Razlikuju se najviše u pogledu žanrova, koji su na listu najprodavanijih knjiga donijeli neke neočekivane naslove.

2010 – The Girl Who Kicked The Hornet’s Nest knjiga Stiega Larssona je zadnji dio priče o Lisbeth Salander, koju pronalazimo u kritičnom stanju, u bolnici sa metkom u glavi, koja se bori za život i usput brani pred sudom da dokaže svoju nevinost.

2011 – Steve Job Waltera Isaacsona je knjiga o jednom od najvećih umova ikada, bazirana na preko četrdeset intervjua sa Jobom i njegovim poslovnim kolegama, porodicom i prijateljima, rađenih u periodu od dvije godine.

2012 – Pedeset nijansi sive autorke E. L. James je prva knjiga trilogije o Anastasia Steele, mladoj studentkinji književnosti, koja upoznaje uspješnog biznismena Christiana Greya i polako upoznanje njegov mračni svijet, knjiga je prodana u preko 100 miliona kopija širom svijeta.

2013 – StrenghtsFinder 2.0 Toma Rata je nova, poboljšana verzija online zadataka koji pomažu ljudima da otkriju svoje talente, zajedno sa strategijama za što bolje iskorištavanje svojih snaga.

2014 – StrenghtsFinder 2.0, Tom Rat, ponovo.

2015 – Prvih 100 riječi Rogera Priddya je knjiga koja se sastoji od 100 fotografija u boji i 100 jednostavnih riječi za učenje i čitanje našim najmlađima.

2016 – Harry Potter i ukleto dijete je knjiga bazirana na pričama o Harry Potteru i govori o njegovom sinu Albusu i odnosu između oca i sina, kroz puno neočekivanih zapleta.

2017 – Čudo autorke R.H. Palasio je priča o dječaku rođenim sa genetskim poremećajem. Nakon 28 operacija zbog kojih nikad nije mogao normalno pohađati školu, s deset godina ga roditelji ipak upisuju u peti razred osnovne škole Beecher. Auggie u školu kreće s puno straha i nevjerice i boji se kako će svakodnevno biti izložen raznim pogledima i lošim komentarima svojih školskih prijatelja.

Najprodavanije knjige i ne moraju biti najčitanije. Statistike najprodavanijih knjiga mogu da zavise od mnogih faktora širom svijeta, političkih situacija i reklamiranja, cijena knjiga i dostupnosti na različitim jezicima.