Sarajevo: Kraftwerk održao sjajan 3D koncert

Share

U sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” večeras je prvi put nastupio njemački Kraftwerk na koncertu u okviru evropskog dijela njihove svjetske turneje.

Kraftwerk je najutjecajnija i najpoznatija njemačka grupa, također jedna od najutjecajnijih i najpoznatijih svjetskih (elektronskih) grupa ikada. Kao prva synthesizerska grupa na svijetu u cjelini, svojim klasičnim inovativnim i unikatnim, također emotivnim i minimalističkim elektronskim zvukom bez kojega danas ne bi bilo muzike u ovakvom obliku kakva jest, sedamdesetih godina izveli su pravu revoluciju u savremenoj muzici. Postajući uzor uglavnom elektronskim grupama koje su uslijedile kasnije bez obzira na njihovu stilsku orijentaciju dokazavši da čovjek i tehnologija mogu zajedno savršeno fukcionirati u jednoj neraskidivoj cjelini.

Sinoć je publika u dvorani “Mirza Delibašić” mogla uživati u jedinstvenom dvosatnom koncertnom nastupu velikana muzičke scene, upotpunjen 3D videoanimacijama posebno prilagođenim za svaki od brojnih Kraftwerkovih hitova.

Šest 3D projektora i 3D tehnologija koja do sada nije bila korištena niti na jednom događaju u Bosni i Hercegovini uz video ekran širine 12 metara i spektakularne animacije, učinila je ovaj po svemu jedinstveni koncertni događaj, zabavnim, uzbudljivim i nezaboravnim.

Za svaki od koncerata turneje izrađene su posebne animacije koje uključuju slijetanje NLO-a u grad u kojem se koncert održava, a sinoć je Kraftwerkov NLO sletio u glavni grad BiH.

Ovaj je koncert namijenjen publici svih uzrasta, za djecu do 8 godina ulaz je bio besplatan, a za osobe sa invaliditetom, organizator je osigurao poseban ulaz u dvoranu i posebna mjesta na koncertu – na balkonu nasuprot bine.

Svi posjetioci koncerta na ulazu su dobili 3D naočale koje mogu zadržati kao suvenir.

The Robots, Autobahn, The Model ili Computer Love samo su neke od pjesama na kojima su odrastale generacije a koje su postavile temelj za muziku 21. vijeka. Kraftwerk je imao veliki uticaj na različite muzičke žanrove a njihovi živi nastupi jedinstven su audio-vizuelni doživljaj, što se sinoć mogla uvjeriti i publika u Sarajevu.