Zima se ipak javila: Potrebni i lanci preko planina

Zima se ipak javila: Potrebni i lanci preko planina
Share

Autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa se u skladu s tim zabranjuje saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Također, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na magistralnom putu M-15 Livno-Šujica.
Iz istog razloga, na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila i na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Nove snježne padavine koje su zahvatile pojedine dijelove Bosne i Hercegovien otežale su i usporile saobraćanje. Izdvajaju se putni pravci Gornji Vakuf-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Tuzla, Sarajevo–Sokolac, Foča-Gacko, Trnovo-Foča, Banja Luka-Čađavica, Kotor Varoš-Teslić, Banja Luka- Turbe, Srbljani-Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac- Bihać- Velika Kladuša, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Livno-Glamoč.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozačima se savjetuje maksimalno oprezna vožnja prilagođena trenutnom stanju na putevima uz podsjetnik da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Mole se vozači da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona na graničnom prelazu Izačić.
Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.