Saopštenje SDA: SDP i DF svojim potezima prizivaju haos i anarhiju

Saopštenje SDA: SDP i DF svojim potezima prizivaju haos i anarhiju
Share

SDP-u i DF-u očigledno ne odgovara stabilnost u Federaciji BiH već svojim potezima uporno prizivaju haos i anarhiju. Podsjećamo javnost da SDP zajedno sa HDZ-om nije glasao za zakone o igrama na sreću i penzijskom i invalidskom osiguranju, a da su suprotno javnoj podršci evropskom putu BiH glasali protiv svih reformskih zakona na koje su se obavezali potpisujući Reformsku agendu.

Kada su saznali da je zakazana sjednica federalnog parlamenta na temu PIO i boračkih zakona namjerno su za dan ranije zakazali svoju sjednicu. Dakle, namjera im nije usvajanje Izbornog zakona , već pokušaj blokade i izazivanje haosa u Federaciji. Ove stranke su do sada u više navrata pokazale da njihov interes nisu reforme, već uskostranački interesi kroz jeftino politikantsvo. Za SDA su penzioneri, prava boraca, stabilni budžeti i evropski put BiH puno važniji od izmjena Izbornog zakona, i SDA će se u skladu sa tim prioritetima i ponašati i voditi rad Parlamenta Federacije BiH.
SDA je u više navrata pojasnila da je prijedlog Zakona SDP-a i DF-a koji se nalazi u proceduri u federalnom parlamentu utemeljen na istim principima na kojima je utemeljen prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se od ranije nalazi u proceduri u državnom parlamentu predloženog od strane SDA.
Nisu SDP i DF ovakvim ponašanjem opozicija SDA-u već su opozicija interesima penzionera i boraca.
Podsjećamo javnost da SDP zajedno sa HDZ-om nije glasao za zakone o igrama na sreću i penzijskom i invalidskom osiguranju, a da su protivno javnoj podršci evropskom putu BiH glasali protiv svih reformskih zakona na koje su se obvezali potpisujući Reformsku agendu.
Posebno napominjemo štetno djelovanje ove grupacije u prošlom mandatu kada su u dogovoru sa predsjednikom rs-a urušili brojne dostignute reforme u BiH, poput Zakona o prebivalištu. Pored toga, SDP svojom politikom sprečava podnošenje apelacije protiv 9.januara, a najavljenim kandidaturama u RS-u će olakšati izbor SNSD-ov kandidata u Predsjedništvo BiH, navodi se na kraju saopštenja Stranke demokratske akcije.