TKT: Predstava “Bosanska kraljica” – 8. marta

Share

“Bosanska kraljica” autorice Marice Petrović bit će izvedena 8. marta na sceni Teatra kabare Tuzla u humanitarne svrhe.

O predstavi:

Život posljednje bosanske kraljice majke, Katarine Kotromanić Kosače, bio je prožet s jedne strane kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom uslijed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života, te je time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom. Ona je svoje beznađe pretvorila u aktivizam dajući otpor skrivanjem, nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju po štetu same sebe i nagonom majke koja brine za svoju djecu na način da nikad ne odustane za potragom i vjerom u njih da će se ponovo susresti. Oživljavajući njen život, buđenjem iz legende, svjedoci smo njene snage, vjere, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Njen životni put je bio popločan mnogim preprekama ali ona nikad nije zaboravila svoje porijeklo i do kraja svog života se borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda. U današnjem vremenu nam je više nego ikad potrebna takva jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put, put na kojem smo svi jednaki po zemlji na kojoj smo rođeni.

Monodramu “Bosanska kraljica” režirao je Vlado Kerošević. Ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje Ivana Milosavljević.

Ovo je ujedno i praizvedba teksta domaćeg autora i plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih pozorišnih festivala kako takmičarskih tako i revijalnih i za ostvarenje lika Katarine, Ivana Milosavljević je nagrađena nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, Kosovo i 2. BATTIF 2017. Tirana, Albanija kao i nagradom Kesten na 2. KESTENBURG-u 2017. Banja Luka i dr.

Humanitarno izvođenje predstave “Bosanska kraljica”, autorice Marice Petrović, na sceni Teatra Kabare Tuzla biće upriličeno u četvrtak, 8. marta 2018. godine s početkom u 19:30 sati.